muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Palma o el camí cap a la degradació

Les darreres actuacions del Partit Popular a Palma donen mostra de la seva manca de sensibilitat cultural, de la manca d'escrúpols i d'una gestió econòmica basada en la tudada de doblers: l'aparcament d'Antoni Maura, les restes romanes del Bastió d'en Berard, la Real, el segon cinturó, la destrucció del parc de les Estacions, Jacint Verdaguer, el gasoducte... Tot plegat sembla una política premeditada per tal de despersonalitzar Ciutat: han fet desaparèixer elements característics de l'entorn urbà (des de les voreres i trispols de pedra viva fins als colors dels taxis); han instal·lat nous elements inapropiats i/o desproporcionats (bústies de recollida pneumàtica, fanals, etc.); han destruït espais emblemàtics (sa Gerreria, la plaça d'Espanya); han dut a terme o han permès destruccions patrimonials que a qualsevol país civilitzat haurien provocat més de dues dimissions.

Es tracta idò de tot un seguit d'actuacions que fan minvar la qualitat de vida a Ciutat, que ens fan perdre atractiu turístic, que transmeten una imatge i una cultura patrimonial i mediambiental terribles, i que despersonalitzen de cada vegades més Palma. Aquesta contaminació, és a dir, aquesta introducció de substàncies alienes al medi o alteració substancial del mateix, afecta negativament l'entorn i també els que hi vivim.

Fins ara molts de nosaltres tenim al cap fets com ara la contaminació de l'aire o l'acústica (ambdues superen els límits tolerables i fan d'aquesta una ciutat on cada dia es fa més difícil viure i conviure). Ara, cal parlar de la contaminació visual de Palma, a partir de la degradació estètica de l'entorn i del paisatge urbà. En aquest aspecte, el PP està sobrepassant la nostra «capacitat de càrrega», entesa com el màxim de despersonalització suportable. Si volem mantenir una qualitat de vida satisfactòria, el PP no pot continuar actuant al marge de l'entorn, de les limitacions, al marge d'allò que hem estat i som.

Palma s'està degradant urbanísticament i ambientalment, i aquest fet suposa també la degradació del medi cultural, ja que les condicions culturals es troben lligades a l'entorn. Un medi agradable ens aporta benestar i aporta les condicions per al gaudi espiritual i creatiu. Els creadors creen lligats a la terra; si la terra es mor, la creació perd.

Vol dir tot això que no haguem de créixer, que la postura del PSM sigui immobilista? La resposta és més que evident, però a vegades cal recordar-la: des del PSM apostam pel creixement, però un creixement harmònic amb el medi i els recursos disponibles. Defensam una jerarquia de valors on el primer lloc l'ocupin les persones i el seu benestar. No pensam que la petjada del període històric que ens ha tocat viure hagi de ser la que el PP vol deixar sobre el nostre territori. Creim que hi ha alternatives al camí actual d'inversions econòmiques i decisions polítiques encaminades a destruir zones rurals i costaneres, a fer grans superfícies, noves macroinfreastructures viàries on només es beneficia el cotxe, etc.

S'està dissenyant una ciutat sense criteris, sense projecte, sense visió de futur i, el que és pitjor, sense comptar amb bona part dels seus ciutadans.

Ens cal un esforç. No hem de renunciar a canviar les coses, pens que ara més que mai cal lluitar per una Palma com a espai on espargir valors cívics, conductes i actituds responsables. No oblidem que som persones i sobre la persona i el seu benestar ha de girar tota acció política. No hem de permetre (no permetrem) que els interessos d'uns pocs estiguin per damunt del benestar d'una societat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris