algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Un espai d'esquerra verda

S'ha parlat molt de la tendència creixent al bipartidisme. D'acord amb una anàlisi bastant generalitzada, els mapes polítics de les societats occidentals tendeixen a la màxima simplificació: dues grans forces polítiques que van jugant a un joc que és molt més d'alternança que de confrontació d'alternatives. L'esquema no deixa de ser simplista, i més en un país, com el nostre, en què la qüestió nacional fa impossible reduir el joc polític segons l'eix dreta-esquerra. El que ens interessa dir a les persones d'esquerra és, sobretot, que la tendència al bipartidisme és profundament empobridora de la vida política, en la mesura que fàcilment condueix a la cursa per la conquesta d'allò que s'anomena «el centre sociològic» i sacrifica el debat d'idees a les lleis del màrqueting i de la demoscòpia.

El més greu de l'esquema bipartidista és que deixa òrfena de representació una gran part de la ciutadania: sovint la ciutadania més dinàmica, la que voldria transformacions reals i no simples canvis de matisos sobre un ordre que ens volen fer creure que és l'únic possible. Moltes de les persones que estan en la defensa dels serveis públics de qualitat, dels drets dels treballadors o del respecte al medi ambient no es poden conformar amb el que ofereix la socialdemocràcia d'avui. Hi ha molta gent per a la qual el programa de la socialdemocràcia resulta (en allò social, en allò ambiental, en compromís per un món diferent, en radicalitat democràtica) massa tímid. Ens cal una esquerra alternativa.

És partint de reflexions com aquestes que Els Verds de Mallorca participam en la creació d'un ampli espai d'esquerra verda, entenent per tal un espai de confluència entre les forces d'esquerra amb una llarga tradició de lluita per les llibertats i per la justícia, al costat de noves sensibilitats com són l'ecologisme, el feminisme, el pacifisme o els moviments per una mundialització diferent. Vocació de sumar: aquesta ha de ser la primera senya d'identitat d'aquest nou espai. Tenir aquesta voluntat de suma és la millor manera de ser receptiu a allò que espera de nosaltres la ciutadania que se situa en les nostres posicions. No podem oblidar que volem representar (parlant de les Illes Balears) un sector de la ciutadania per a la qual la dada fonamental i decebedora del 26 de maig de 2003 no va ser el resultat d'un o altre partit sinó la derrota global del Pacte de Progrés.

La vocació de sumar només és possible des d'una valoració de la diversitat com a riquesa. Els homes i les dones d'Esquerra Unida, dels Verds i independents que volem impulsar aquest nou espai sabem que compartim l'essencial però que partim de tradicions diferents i tenim accents diferents i referents diferents fora de l'àmbit balear. Els Verds tenim tota la voluntat d'impulsar una plataforma política on podrem actuar plenament com a representants de l'ecologisme polític, que constitueix una família política d'abast mundial i d'influència creixent. La voluntat de sumar va acompanyada de la voluntat d'oferir alternatives a l'actual govern de la dreta. Al camp de la política allò que s'hi juga és la capacitat d'influència per aconseguir transformacions reals. També en això creiem respondre al que demana el nostre electorat: hem de tenir vocació de força governant, i no de pur testimonialisme. Hem de tenir l'objectiu de participar en alternatives d'esquerra per defensar les posicions més avançades. Ho hem de fer, naturalment, sense deixar de banda els trets que ens defineixen com a esquerra alternativa: la visió del futur cap al qual es vol avançar i la consciència de la necessitat d'un profund canvi cultural i de valors. Farem tots els esforços perquè el màxim nombre de persones se sentin convidades a participar en l'espai de l'esquerra verda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris