nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

La Plataforma (i 2)

Seguint amb el que se comentava ahir aquí sobre la Plataforma (EU, Verds més independents), i donant per fet -a reserva de futurs moviments que caldrà analitzar en el seu moment- que a la fi sorgesqui tal com asseguren a EU que naixerà, l'operació també comença a destil·lar credibilitat per com s'està organitzant territorialment. Perquè la diversa organització respon al realisme polític de saber donar respostes adequades i factibles a les necessitats plantejades d'acord amb els recursos disponibles. Almanco en teoria, això és eficiència. Pel que conten els d'EU, la Plataforma tendrà una cobertura orgànica balear però alhora sorgirà des de la realitat insular diferenciada, essent a cada illa sobirana. De fet, en el complex procés de gestació ja s'està respectant aquest principi. És un altre element diferenciador del passat comunista. Abans, i fins a principis dels anys noranta, allò del centralisme democràtic era una realitat. A Palma se controlava tot, o se volia controlar i si no se podia, doncs se boicotejava. Ara, en canvi, els d'EU pareix que creuen de veres en la descentralització, tot i que no en l'atomització (que no és el mateix). No és gratuït el fet que l'immediat -el pròxim dia 30- nou màxim responsable d'EU-Balears sigui Miquel Ramon, el diputat eivissenc. A efectes de la Plataforma s'ha optat per pensar globalment en balear i actuar localment d'acord amb les realitats polítiques insulars (deu ser influència dels ecologistes?). D'aquesta manera el procés únic de gestació donarà tres -o podrien ser dues si hi ha Pacte general eivissenc- realitats.

A Eivissa la Plataforma s'està preparant per si a la fi el PSOE no vol reeditar el Pacte Progressista -que hores d'ara és el que pareix que passarà-, amb la intenció de cobrir l'espai propi més part del verd -sector pactista que representaria J. M. Balanzat- i el que aportin els independents. Amb aquest ventall ideològic més obert s'intentarà consolidar l'escó que ara tenen. No serà fàcil, però no hi ha dubte que és l'únic camí que tenen. A Menorca no hi ha haurà, estrictament, una Plataforma igual que a la resta, perquè no naixerà des de l'acord entre partits (EU i Els Verds) sinó que aquests cediran el protagonisme a una mena de moviment d'assemblea de base -persones, no partits- que serà el que se constituirà com a nou ens polític, que concorreria a les eleccions a Menorca i, llavors, es coordinaria amb la Plataforma a efectes balears. Ni EU ni Verds tenen actualment representació autonòmica. Saben que la coalició amb el PSM és gairebé impossible. Però tenen clar que el nivell de vot de 2003 que varen obtenir els dos partits (per separat) els deixà a uns 300 sufragis del PSM. Amb una persona d'impacte al front d'una llista que neixi des de l'assemblea, les possibilitats de lluitar per l'escó en litigi no són cap desbarat. A Mallorca la futura Plataforma voldria comptar amb el PSM. No són gens optimistes, però, els d'EU. Tot i amb això, el fet que tenguin decidit tornar presentar Eberhard Grosske a Palma, i apostar a fons per l'estratègia d'arrossegar vot des de la capital cap a la llista autonòmica, esperen que faci variar el PSM. Perquè la diferència de vot el 2003 entre les llistes autonòmica (11.242 vots) i municipal (16.003) d'EU-Verds va ser enorme, i insòlita. És factible que, si la Plataforma qualla de veres i presenta una candidatura a les autonòmiques que en efecte sigui d'ample ventall ideològic (en el sentit que ahir se comentava), la diferència se reduesqui ostensiblement, i potser amb certa tendència a l'alça gràcies a l'impuls de Palma a on la tasca opositora de Grosske obscurint PSOE i PSM li dóna raonables expectatives de creixement. EU espera que això sigui un element de pressió cap el PSM (10.036 vots a Palma) quan ho reflectesquin les enquestes, que confien que així ho detectin. En qualsevol cas, sempre que la Plataforma sigui capaç d'oferir homogeneïtat entre les candidatures de Palma i l'autonòmica, tendria esperances serioses de si més no mantenir la representació d'EU-Verds, en pura teoria.

Passi el que passi en el futur, el cert és que la Plataforma està donant les primeres passes obrint-se a diversos sectors d'esquerra i organitzant-se amb eficiència i realisme. Això és nou i no té res a veure amb la tradició comunista. Almanco així ho pareix.

Miquel Payeras, periodista

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris