nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

L'arribada d'abril, és primavera; la saba i la sang altera

Després d'haver-se iniciat el mes d'abril, amb el ressorgiment de la vegetació, també la vida animal experimenta una gran activitat. Hi fa referència aquest refrany que ens serveix de titular d'avui. Fins i tot les persones, com a bons mamífers que són, noten cosa. Els aucells, els dragons i les sargantanes o els microorganismes comencen a experimentar el canvi vital amb la pujada de les temperatures. Moltes espècies entren en època de zel i aparellament. La meteorologia d'abril sols aconsegueix a ser notícia destacada als mitjans de comunicació quan -moltes vegades ha passat- el temps fa un retorn cap a l'hivern. No obstant això, aquest mes no sempre acostuma a ser gaire abundós de pluges, per molt bones i sospirades que siguin. Els camps solen estar, com enguany, verds i ufanosos i d'aquí ve allò d'aigua d'abril, cada gota val per mil.

K K K
PER L'ABRIL CADA ABELLA VAL PER MIL, I CADA FIBLADA, PER CENT MIL. Es pot comprovar perfectament que ja han brotat les primeres fulles de les figueres i es pot sentir el seu perfum. Al camp floreixen els fruiters a les totes. El paisatge va canviant per moments i els eixams d'abelles surten a la recerca de frígola, tomaní, estepa, malva, cards i gairebé totes les herbes d'olor que han començat a florir. Les abelles van afamegades després de la llarga hivernada i ara troben prou menjar per atipar-se i alimentar les abelles joves. Amb tanta activitat, aviat es podran treure les primeres bresques de mel.

K K K
UN MES POC PLUJÓS. Els refranys parlen molt de la pluja d'aquesta mesada i asseguren que «les aigües d'abril totes caben en un barril» i que «de les pluges d'abril i del maig les rovades es fan les anyades». No sol ploure de manera abundant, però s'aprofita tota: «aigua d'abril de fil a fil». Unes pluges que, en definitiva, han de permetre la sembra de blat de les Índies, ciurons, espinacs, bledes, síndries, melons, tomàtigues, cebes i mongetes tendres. També les ventades i la mala mar fan honor al mes d'abril, que significa «escuma de la mar», precisament.

K K K
LLUNA NOVA AMB TEMPESTES. Divendres que ve, dia 8, a les 10 hores i 32 minuts del vespre, la lluna farà el Girant. Els pronòstics són de cels grisos amb pluges i tempestes segons el calendari saragossà i el «Llunari Morellà», que enguany ha sortit per primera vegada. Hem entrat en la dinàmica primaveral de temps insegur i variable, sempre tan difícil de preveure. És a dir, al matí pot sortir el típic dia assolellat i en unes quantes hores fer una cuca-vela i acabar plovent. Josep Pla deia, en aquest mateix sentit, que l'abril és el més fràgil de tots els mesos de l'any. I és ben cert.

K K K
GRAN ACTIVITAT ALS HORTS. La lluna nova marcarà l'inici de moltes activitats pel que fa als cultius d'horticultura. Comença la sembra de cols, lletugues i carabassons. Són també bons moments per plantar esqueixos de romaní, sàlvia, farigola o timó i llavors d'anís, comí, menta, herba sana, julivert i orenga, herbes totes elles que convé sempre tenir ben a prop si decidiu fer un bon aguiat. Amb la lluna nova s'haurien d'embetumar les soques i brancals dels tarongers amb calç viva i sulfat de coure. Convé trasplantar durant la setmana bellveures, alfabegueres, roses místiques i hortènsies i realitzar la poda dels rosers i altres plantes de jardí per l'estil.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris