algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Els comicis bascs

Tal com era d'esperar -i com volia Ibarretxe- els comicis bascs s'estan polaritzant entre el PNB i els seus aliats per un costat i la resta de partits per l'altre. Tant els discursos del PSE-PSOE com el del PP acaben per convertir-se en una diatriba contra l'actual Govern basc i el seu pla sobiranista. De fet, li fan la campanya ells tot sols. En política és clau llançar missatges en positiu i no dedicar-se reiteradament a bombardejar el contrincant. Els discursos a la contra acaben convertint en tòtem la suposada víctima. Ibarretxe sabia perfectament que passaria una situació com aquesta. Per això convocà eleccions just després que el Congrés li rebutjàs el seu pla. Ara els sondeigs donen un notable avantatge al PNB sobre la reta de partits. Ningú no sap com acabarà la iniciativa sobiranista, però el que sembla segur és que Ibarretxe repetirà quatre anys més com a lehendakari.

Els nacionalistes bascs fan victimisme d'una manera molt hàbil. Es deixen atacar fins que el rival esgota l'agressivitat i els arguments, i aprofiten el moment per presentar les seves propostes «constructives» i de «diàleg». Això els permet connectar amb les amples capes mitjanes d'Euskadi i assegurar-se la victòria.

Tant socialistes com consevadors haurien d'aprendre aquesta lliçó. Obsessionats amb els arbertzales radicals, acaben per anatematitzar el nacionalsime, i aquí cauen en el parany que els du a la derrota i a la frustració.

Convendria que els socialistes analitzassin bé la situació i fessin un gir en positiu al seu missatge. Sortirien guayant. Al PP tambe li convé fer-ho, però darrerament van tan cegats que no estan en condicions intel·lectuals d'enfocar correctament les eleccions d'Euskadi o plebiscit a favor d'Ibarretxe, segons es miri.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris