muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Notes d'Alep

La gent menja festucs a l'interior d'un restaurant del carrer Baron d'Alep. Allà una taulada d'homes celebra la vida sense pressa. Buiden botelles d'arak i de whisky de marca bona. A la vora, sense baixar de la voravia, l'hotel Baron guarda fantasmes del passat dins les quatre parets que, dècades enrere, feien un hotel important dins la ruta de l'Orient Express. A Alep, la segona ciutat de Síria, hi passa molta vida. Els seus carrers són artèries d'un cos que no té aturall. A vegades la ciutat fa olor de sabó, perquè s'ha de saber que en fan en grans quantitats. Escampen la pasta sobre el terra d'una gran sala i, quan ha tornat fort, el tallen tot fent rajoles del trespol verdós. Hi ha comerços que en tenen un munt a l'entrada. Reclam en forma de castell de pastilles de sabó.

Si entra al basar i es camina al llarg de tot el souq ez-Zarh, llavors el visitant sabrà el què és fer quilòmetres urbans. És com un túnel llarguíssim, cobert amb voltes i il·luminat per la llum que entra pels forats deixats al sostre. La gent d'allà ja coneix on dirigir-se sense badocar. Cada cosa, cada mercaderia i cada qualitat tenen el seu lloc. Les botigues minúscules són com un taulell obert a la curiositat. Mocadors de seda, espècies, botons, ganivets, roba a metres... Tot, absolutament tot, va per barris, zones, carrerons o gremis. Són quilòmetres i més quilòmetres de mercaderies exposades i venals. Hi ha hores en què la massa humana ha de lluitar amb els mitjans de transport que fan repartiment de gènere nou. Someres amb beaces o tricicles amb caixa, tot malda per obrir-se pas entra la gentada que, cos contra cos, va a la recerca de gangues.

Pare i fill es dediquen al negoci de sabates i espardenyes. En mostren de tota casta i color. Els possibles compradors miren amb atenció i comparen qualitats i preus. Al basar s'hi va sense massa pressa, perquè amb la gernació que hi arriba a haver a vegades és com un riu humà un poc tumultuós i desfermat. Quan s'arribi al final, amb la llum de l'exterior, és podrà intentar recobrar la Medea-Callas de Passolini caminant vora vora les muralles de la Ciutadella.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris