algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

El Pla de Sant Jordi

El cas del Pla de Sant Jordi és un dels actes d'agressió ambiental més dramàtics de la història contemporània de Mallorca. Tradicionalment els terrenys guanyats al Prat de Sant Jordi s'havien convertit en l'horta de Palma i, després, es transformaren en una zona ramadera amb una considerable vaqueria de llet. Durant molts d'anys el municipi de Palma va ser el que tenia una major població activa agrària "i una major cabana ramadera" de les Illes Balears. Aquell entorn «verd» de Palma, però, ha estat destrossat sense miraments.

Un dels primers impactes, probablement inevitable, va ser la ubicació de l'aeroport de Son Sant Joan. Però, d'una manera progressiva, l'administració municipal i la iniciativa privada han anat instal·lant sobre aquests terrenys agraris de Ciutat, sense gens de planificació, tota casta d'iniciatives: el poblat de Son Banya, el Mercapalma, centres comercials, depòsits d'hidrocarburs, les depuradores, noves carreteres, els «rent a cars», urbanitzacions il·legals, camps de golf, l'hospital de Son Llàtzer, etc.

Sense dubte, una part d'aquestes implantacions urbanes i infraestructures era imprescindible per a Palma i per a Mallorca, una altra part no, però la destrucció dels espais agraris de Palma també hauria de tenir un límit. No sembla intel·ligent destrossar tot el pla de Palma. En benefici del conjunt de ciutadans s'haurien de prendre les mesures per tal de salvar el que es pogués de l'entorn no urbanitzat de la ciutat i per a mantenir"hi una activitat agrària.

S'hauria de reprendre la reflexió que plantejaren els geògrafs Vicenç Maria Rosselló Verger i Pere Antoni Salvà, per a veure si es pot defensar de la pressió urbanística, encara que sigui com a testimoni per al futur, part d'aquest paisatge. S'haurien de crear parcs agraris i delimitar zones a preservar de la urbanització. També s'haurien de preveure mesures de foment de l'agricultura ecològica, de la ramaderia i de la instal·lació de joves agricultors. Sense rebutjar l'aprofitament lúdic i formatiu d'aquestes activitats per al conjunt de la població.

En altres societats (més civilitzades?) el sosteniment de l'agricultura periurbana ha generat un ample debat social. Un exemple és el del Baix Llobregat amb la creació del seu Parc Agrari. Aquesta entitat va néixer com una eina de gestió d'aquest territori amb una normativa pròpia que el protegeix de l'especulació. L'Ajuntament de Mataró també va aprovar el Pla Especial de Millora Rural i Desenvolupament Agrícola per a preservar la zona de les Cinc Sènies com a sòl agrícola. La mobilització ciutadana per a preservar l'Horta de València i crear"hi un parc agrari va desembocar en una iniciativa legislativa popular que, lamentablement, el Govern Valencià va ignorar. Així i tot, a l'Horta Nord s'està posant en marxa un parc agrari amb finalitats lúdiques i didàctiques.

A Mallorca sembla que la desaparició d'aquests espais de gran valor social, ambiental i agrari s'està produint enmig de la indiferència col·lectiva. La situació de Son Ferriol i Sant Jordi és similar a la d'altres zones de Palma com Son Sardina (amb el segon cinturó i el greu impacte de Son Reus), Es Secar de la Real (amb el nou hospital i altres actuacions especulatives), Establiments (amb les pedreres il·legals), etc.

L'espai agrari periurbà compleix funcions ambientals (com a pulmó verd, factor d'equilibri territorial i generador de paisatge), econòmiques (és ocupat per explotacions que desenvolupen una activitat econòmica) i socials (lloc d'ocupació per a molts de pagesos a temps parcial i d'oci dels ciutadans). L'incomprensible és que un territori d'alt valor paisatgístic, situat a tocar de Palma, no hagi comptat amb més advocats que els seus propis habitants.

La millor inversió "i més barata" de cara al futur, seria plantejar"se la continuïtat d'aquests espais verds que són una part del patrimoni col·lectiu. Al final la degradació es va intensificant i la ciutat perd una oportunitat única amb caràcter irreversible. Mentrestant, però, això no impedeix que algunes fotos i postals segueixin reproduint els tradicionals molins i horts del Pla de Sant Jordi com a representació emblemàtica de l'illa de Mallorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris