nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

El març canvia set vegades cada dia

Som a punt d'entrar al mes de març. Considerat per la gent com el més maligne de tots els mesos de l'any, li atribueixen un caramull de males intencions. És temps de transició entre l'hivern i la primavera. En moltes ocasions el març vol ser fred i poc estable. Per això antigament deien: «març, marcer, és un mentider». A vegades entra amb un estiuet proporcionant calor a les hores centrals del dia i en altres amb onades de fred del nord, que posen en perill els conreus que han florit. Les dites afirmen que «el sol de març, de reg li serveix al camp» i que «al març, corre el diable per totes parts». Totes aquestes anades i vengudes meteorològiques no sempre es manifesten d'una manera igual. Hem d'insistir en la variabilitat, que ha quedat batejada amb un mot, «marcejar», que tothom sap què vol dir. La seva primera jornada coincideix amb el Dia de les Illes Balears i també hi fa festa Sant Albí, que protegeix tots aquells que tenen deutes legítims i no els poden pagar. La pluja, a començaments de març, és de mal presagi per a l'any agrícola. Diu el refrany que «pluja per Sant Albí, farà l'aigua més cara que el vi». També se sap que «si plou per Sant Albí ni palla ni lli».

K K K S'ESPEREN TRONS I MÉS FRED. El calendari popular pronostica ventades i tempestes coincidint amb Santa Cunegunda. Pareix esser que, si en fa, els seus trons anuncien un segon hivern. Aquesta santa, tan «descunegunda» és l'advocada de les embarassades i de les reines i princeses apurades que passen moments de dificultats. Que n'hi ha. Divendres arribarà el torn a Sant Casimir, el ventós, propici per als empelts de pomera i segurament per això invocat pels joves que es senten assetjats sexualment per alguna atlota. Dissabte que ve, dia 5, és Sant Foques, patró d'hortolans, jardiners i mariners, i aquest dia, «tant si el març és bo com dolent, l'herba va creixent».

K K K ASSEMBLAR"SE A LA LLUNA DE MARÇ. Les llunes marcenques tenen fama de ser variables, com les persones nascudes en aquest temps, de les quals diuen que solen ser de caràcter desigual. Dijous dia 3 entrarà el Quart Minvant a les 18 hores i 37 minuts del capvespre. Serà molt adequat sembrar llavors de germinació lenta i recol·lectar lletugues i ravenets. És el millor moment per plantar esqueixos de romaní, farigola, menta, julivert i orenga. Acabarem de trasbalsar el vi, abans que arribin els dies calorosos. Ara ja es pot posar dins els bòtils. Ben aviat podrem sentir el perfum de les figueres. Les fulles comencen a brotar.

K K K MARÇ VENTS, PAGS ORGULLS. Aquesta mesada marca l'inici d'una gran activitat als horts: ha arribat l'hora de sembrar xítxeros d'olor, ciurons, bledes, síndries, meló, cogombres, albergínia, tomàtiga, prebes, alls, cebes, mongetes tendres, pastanagues i carabassons. Desmamau els xotets i els porcells. També es sanaran els porcs no destinats a reproducció. Les conilles que hagin complit deu mesos comencen els seus primers parts. Augmentau l'alfals als conills. Serà convenient adobar la terra en general, especialment la dels fruiters. S'acabarà la plantació i aturarem la poda. Es pot empeltar d'estaca, fent una incisió als fruiters més vigorosos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris