algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Son Gotleu avisa l'esquerra

Han passat tres dies de la primera manifestació contra la immigració, la de Son Gotleu. Cosa oblidada per tothom. Sobretot pels partits polítics que, sense excepció, no saben què dir, ni què fer. Una actitud incomprensible en tots, però en especial en l'esquerra, que amb aquest autisme se'n va al suïcidi. Com que la manifestació va ser de poca importància numèrica, s'ho agafen com a excusa: per no fer d'altaveus del que hipòcritament diuen que els preocupa. Ells, tan avesats a opinar sobre qualsevol cosa, bé que han procurat no dir una paraula des que se convocà la protesta. La qual, és ver, té connotacions que res tenen a veure amb el motiu de la convocatòria: gelosies representatives al barri, personalitat peculiar del convocant i per ventura també moviments de clavegueres en clau interna de partit. Tanmateix tot això no canvia el bessó: és la primera manifestació en contra de la immigració. Un clar avís del que se pot reproduir a molts d'altres indrets, perquè ara mateix el problema principal derivat del fenomen immigratori no és cap altre que assegurar -en paraules del sociòleg Antoni Tarabini- la coexistència pacífica entre comunitats diverses d'impossible integració en una sola. Si la coexistència pacífica està en perill, i hi està, qui políticament se'n durà les galtades serà l'esquerra.

En aquests moments a Balears el 42'1% de la població és immigrada, segons les dades oficials. El 13'5% és estrangera, i la resta prové d'altres regions espanyoles. El que passa és que l'allau, enorme, s'ha disposat, com bonament ha pogut, sobre una societat d'acollida que ja estava fortament desestructurada. Així ho indica com a hipòtesi un estudi que no s'ha fet públic -ni s'hi farà- que aventura fins a un 70% la part de la població balear que de cap manera està vinculada a cap dels eixos definidors de la suposada societat illenca.

La desestructuració social s'ha multiplicat ara fins a l'infinit. Son Gotleu ha avisat. Però el mateix passa a altres zones de Palma, a pobles i a cada una de les Illes. Amb menor o major intensitat se multipliquen comunitats aïllades unes de les altres. A Palma, abans se donava per «normal» que així passàs amb les tradicionals comunitats de residència de gent pobre i majoritàriament de llengua castellana: Son Gotleu, Corea, la Soledat, Polígon de Llevant, Son Cladera... No importaven a ningú i manco als polítics. Basta recordar la trista polèmica de la legislatura passada sobre la immigració i l'ús implícitament despectiu de Son Gotleu com a exemple que alguns polítics suposadament «progressistes» feien. L'absolut desinterès polític i institucional durant els darrers anys ha provocat que aquella «normalitat» s'hagi estès com una bassa d'oli, però amb nova gent. Ara els grups tancats se multipliquen: carrers de prop de Pere Garau, del que era el bar Güell, rodalies de la plaça Columnes, devora la plaça del Supositori... i a pobles, els ports de Pollença i d'Alcúdia, zones residencials obreres de Son Servera, s'Arenal de Llucmajor, d'Inca, de Manacor, d'Eivissa... Són comunitats rodejades, o que rodegen, les restes de la societat històrica dels nadius. Unes i altra se senten agredides, i responen amb el tancament sobre si mateixes i projectant la condició maligna al diferent. És la llavor del racisme, el qual s'estén perceptiblement i amenaça seriosament d'engrunar, com no sigui capaç de reaccionar, l'esquerra política.

Son Gotleu ha avisat, però no és l'únic símptoma. No fa gaire setmanes una carta a la premsa recriminava al Delegat del Govern, el senyor Ramon Socias, del PSOE, haver llevat la presència policial a una de les zones abans esmentades de Palma. No és una anècdota: és el que pensa molta gent que viu en aquelles illes dins de cada illa que tenen més fronteres que mai. Gent que no entén el passotisme polític i que cau presa de la fàcil demagògia anti immigració. La qual llavors sempre, sempre, afavoreix la dreta perquè va segant l'herba sota els peus de l'esquerra, ja que les que haurien de ser les seves bases socials són les que més fàcilment cauen presa de la demagògia. A pesar de l'evident perill, els partits d'esquerra s'han mostrat autistes davant dels fets ocorreguts aquesta setmana. Incomprensiblement el PSOE, el PSM i EU-Verds no han entès res de l'avís de Son Gotleu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris