muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Aigua d'Al-Beshmo

De sol a sol el motor treu aigua des del fons de la terra. És aigua calenta que durant les primeres hores dels matins d'hivern fumeja sobre el safareig i al principi de les sèquies de reg. Un poc més avall una altra font dóna aigua que crema. Hi ha quatre runes de quan els romans ja l'utilitzaven, però des que fa uns anys hi col·locaren una caseta prefabricada per tapar el motor, l'indret ha quedat fet un bunyol. Així que entre això i el fet de l'aigua que bull, és millor quedar a la de més amunt. Té menys història, però queda més a mà i la seva aigua no crema.

Al-Beshmo, aquesta zona de l'oasi de Baharia, és rica en aigua. De fet tot l'oasi està ple de pous que en donen a voler. Bir Gaba, bir Al-Mattar... són perforacions, que poden arribar a més dels mil cinc-cents metres, per trobar l'aigua prehistòrica que amaga el desert. A vegades cal una bomba, però sovint surt gràcies a la seva pròpia força. A la vora sempre hi ha un safareig que la reté uns moments, fins que troba la sortida i se'n va a donar vida a la vegetació dels voltants.

Després del nucli de població de Baharia, amb algunes cases de fang amb les parets plenes de pintures, des d'Al-Beshmo es veu un redol immens de verdor. És la part plena de palmeres que fan ombra als albercoquers. Pràcticament els raigs del Sol mai no arriben fins a terra. Al final de tot, allà on hi va a parar l'aigua que no ha retingut el terreny dedicat al cultiu d'arbres, la terra està tan embassada que només s'hi cultiva arròs. Quan han acabat la seva jornada, els homes que tornen dels jardins s'aturen a un dels safareigs on l'aigua està en moviment. Les vaques ja fan camí cap a la bovera, les someres esperen pasturant. Ells agafen un manyoc de filassa que apareix entre les palmes i, un cop despullats i en remull, s'ensabonen i es freguen a consciència. Quan es fa fosc, i amb els motors aturats, el silenci s'ensenyoreix de l'entorn. Un fons d'aigua amb sabó queda dins el safareig. La gent neta de cos se'n va cap a casa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris