nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

Són els que són

D'ahir hauríem de treure una conclusió claríssima. A Jiménez Losantos -i companyia- l'escolta més gent que la que li fa cas. La «Coalició mediàtica pel 'no'» féu un flac servei a aquesta causa que hauria obtingut més suports sense la seva col·laboració. Fan més renou que res, aquesta genteta.

A les Balears queda clar que el substrat social d'allò que en les eleccions generals es denominà «Progressistes» existeix i que, des de molts de punts de vista, serà molt difícil explicar que no es reediti la coalició d'aquells que voten junts a les institucions i a les urnes. No obstant això, cadascú és molt lliure de suïcidar-se com vulgui.

L'actitud del Partit Popular quedà també palesa quan s'observa el nombre d'interventors i d'apoderats que es podien veure als col·legis. Als que un servidor visità, si hi eren, estaven molt amagats. A la posició de Rajoy, l'oficial, s'hi imposà una d'idèntica a la que mantingué la dreta espanyola en referèndum de l'OTAN: cercar el desgast socialista a través de l'abstenció. A qui ho discuteixi se li hauran de rellegir aquelles declaracions de Rajoy en què afirmava que no passaria res si triomfava el «no».

De tota manera, la participació no pot amagar quin fou el resultat final del partit. Guanyà el «sí» i el mèrit és d'aquells que s'hi jugaren la cara sense matisos de cap casta: el PSOE i Unió Mallorquina. I, amb tot, s'accepta que la maquinària socialista continua essent aquí molt més dèbil que a la resta d'Espanya. Escric «continua» perquè després n'hi ha que tot ho entenen malament.

Tanmateix, però, d'aquí a dues setmanes ningú no parlarà d'aquests comicis. L'agenda política estarà marcada per les eleccions basques i per les gallegues i el debat sobre les reformes estatutàries recobrarà el protagonisme que tenia. A les Balears ens entretindran amb les habituals confirmacions de recuperació econòmica, desmentides per totes les estadístiques, mentre constatarem que cada dia que passa Francesc Fiol dóna menys alegries a l'ala gonelloespanyolista del partit. Al cap i a la fi, han demostrat que, a diferència dels seus coreligionaris valencians, no tenen capacitat organitzativa ni presència social. El català és idioma oficial i obligatori a les escoles. Som a l'euroregió i, pel que s'anuncia, aquesta tendrà una televisió. TV3 es veurà a les Balears... La secta feia part d'aquella dreta extrema que demanaven el «no» a la constitució europea amb els resultats ressenyats al començament d'aquest article.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris