muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

La neutralitat de les xifres

Supòs que és degut a la meva formació i posterior professió. El cas és que sempre m'he sentit atret pels nombres. No arrib, ni de bon tros a Pitàgores i els seus deixebles, qui els atribuïen propietats metafísiques i espirituals, però l'interès per les xifres forma part de la meva idiosincràsia particular. Quan qualcú, sigui un periodista, un empresari, un polític, o una persona qualsevol els fa servir per reforçar algun argument, m'hi fix atentament.

Degut a aquesta dèria meva he reparat que sovint hom no en fa un ús neutre, sinó que qui més qui manco fa el possible per fer dir a les xifres el que més convé als seus interessos. Aquesta nefasta pràctica embulla els receptors de la informació i els fa dubtar de la veracitat de les dades i de la bona fe dels emissors.

Un dels darrers esdeveniments que han estat sotmesos en aquestes pràctiques embulloses ha estat la publicació de les dades d'allotjament i despesa turística de l'any passat. Resulta que mentre que diverses entitats públiques i privades coincideixen a assenyalar una minva dels ingressos, la Conselleria de Turisme del Govern de les Illes Balears insisteix a afirmar que s'hi ha produït un augment significatiu. Tammateix, el conseller del ram no s'ha atrevit a acusar de falsedat els qui no van per les seves ardores, sinó que simplement ha atribuït la diferència als distints mètodes que ha emprat cadascú per recollir les dades i comptabilitzar-ne els resultats. El mal, emperò ja està fet i els ciutadans d'aquestes illes sembla que ens hem quedat sense saber què ha passat exactament amb el principal sector econòmic del nostre país. Una informació que, a més a més, pot resultar cabdal de cara a la valoració de la tasca duita a terme per l'executiu del Partit Popular. Cal recordar que un dels cavalls de batalla de Jaume Matas i els seus acòlits durant la darrera campanya electoral es va fonamentar en una crítica ferotge de la política turística del Pacte de Progrés, al qual li atribuïa una gestió nefasta i un enfrontament gratuït amb els empresaris turístics i les seves organitzacions representatives. Altrament, ell prometia un gir copernicà basat en la confluència amb els interessos del sector que havien de produir un canvi en positiu en els ingressos turístics. No li feia res que la major part dels economistes alertassin que la petita davallada tenia poc que veure amb la política balear i sí molt més amb la crisi econòmica alemanya i la competència de les destinacions emergents, tot sigui dit d'una forma simplificada.

Ara, quan ens trobam que s'ha tancat la primera temporada completa sota el govern del Partit Popular, tocava fer balanç. I el resultat d'aquest balanç havia de servir perquè l'opinió pública pugués copsar la veracitat del diagnòstic i el treball de Matas i Flaquer. Sembla, per, un pic més, ens trobam davant la impossibilitat de fer aquest exercici d'una forma clara i transparent. Per, què us sembla, que la intoxicació de xifres ens ho impedeix, o tal vegada que aquesta discrepància, pot servir, precisament, perquè ens puguem fer una idea més clara de la realitat de la situació i del tarannà d'algunes persones?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris