muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

Un aclaparador «sí» marcat per l'abstenció

La primera conclusió d'aquest vot a favor de la constitució europea és que una majoria de ciutadans de l'Estat espanyol, aïllats del continent durant segles, tenen molt clar quin és el seu deure i la seva cita amb el futur. La segona conclusió és l'alt índex d'abstenció, lògic perquè el resultat final estava cantat i perquè el PP no ha posat gaire entusiasme a mobilitzar el seu electorat, mentre insinuava que seria un «fracàs» no arribar al 50% de participació. Això ha produït resultats diferents segons les comunitats autònomes, però en conjunt amb escassa participació, la qual cosa permet als conservadors criticar durament el Govern. La tercera conclusió és que tot i l'aclaparadora victòria del «sí», a Euskadi i a Catalunya el «no» ha assolit resultats importants. Això ha de fer reflexionar Zapatero, perquè Espanya s'integra un grau més dins Europa sense haver resolt les qüestions basca i catalana.

Un dels factors que ha tensionat la convocatòria és la queixa dels pobles sense Estat, en el sentit que la carta magna europea no els té en compte. Zapatero ha de reflexionar sobre la qüestió i ha de saber donar pes i prestigi dins el continent als pobles que tenen llengua i personalitat pròpies.

En conjunt, Moncloa s'ha sortit amb la seva gràcies en bona part al seu propi electorat. Zapatero convocà el referèndum de manera voluntarista. I ja té el que cercava: suport popular a la seva iniciativa, encara que no el clamor plebiscitari que desitjava. També s'ha de recordar que l'electorat espanyol arrossega un cert cansament, amb comicis municipals, autonòmics, europeus i generals els darrers anys. Tot ha sumat perquè l'abstenció fos tan significativa, sobretot a les Balears.

En definitiva, tràmit superat sense pena ni glòria i amb molta desgana per part del PP. Les dures crítiques conservadores que se sentiren ahir demostren a les clares quina era l'estratègia: per un costat gaudir de constitució i per l'altre desgastar els que més obertament l'han defensada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris