muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Per Sant Macià, horeta i berenar

Arriba la setmana de Sant Maties o Macià, que és un Sant que ara es pot festejar dues vegades distintes. En aquest apòstol n'hi feren una de grossa. Antigament, situat a dia 24 de febrer, podia viure el Carnestoltes o la Quaresma. La darrera reforma del santoral el va traslladar al 14 de maig i li varen desvirtuar els seus refranys, que són molts i coneguts: «per Sant Maties iguals són les nits com els dies», «per Sant Macià les parres a podar» o «per Sant Maties, març al cap de cinc dies». El trobaven sempre dins aquest «febreret curt pitjor que turc». La dita més coneguda de totes les que hi fan referència anuncia que «per Sant Macià l'oronella ve i el tord se'n va». Sant Macià no hi ha dubte que era famós perquè servia per fixar la partida de les aus d'hivern i el retorn de les de primavera.

S'APROPA L'EQUINOCCI. Els dies actualment ja no són tan curts com al principi d'hivern. Són onze hores de claror que hi ha. El poble, mestre de l'observació, se sap al peu de la lletra tota classe de variacions astronòmiques, i no per la manera d'originar"se, sinó per la forma com es manifesten en determinades circumstàncies. Recorda el refrany que «Sant Maties de febrer va a favor de l'amo i contra el jornaler». Vol dir que el ritme de la jornada s'allarga, regulat sobretot pel curs del Sol, i es pot treballar més temps al camp. També arriben altres activitats més agraïdes com són la migdiada i el berenar dels horabaixes.

CONVÉ ENTRECAVAR ELS HORTS. L'hivern ha tornat més cru que mai i manca només un mes per començar la primavera, que serà un dia després de Sant Josep, patró dels caragols, un plat esperat per molta gent. El calendari pagès recomana sembrar remolatxa i llavor de porro. Si poguéreu passar la primera reia a finals de gener, és hora de fer la segona llaurada. Convé entrecavar els horts i donar una passada de xapeta per dins els sembrats. S'han de trasplantar tarongers i llimoneres.

L'HORA DELS XIPRERS. També ha arribat l'hora de trasplantar els xiprers. És un arbre que es fa dins qualsevol classe de sòls. La seva fusta dura molt i tal volta per això s'ha convertit en el símbol clàssic dels cementeris i de la immortalitat. És molt adequat per formar tanques protectores als camps de conreu que vulguin evitar la força del vent. La lluna serà plena el dia de Sant Macià a les 5 hores i 54 minuts de la matinada. Existeix la creença que el temps que farà diumenge que ve, dia 27, festa de la beata Francinaina Cirer, de Sencelles, serà el que dominarà durant el març. El fred i la neu tornaran a protagonitzar un hivern que encara no ha perdut cap dent.

TEMPS DE PLANTAR LLORERS. Si no s'ha fet durant el gener, encara és temps adequat per tallar les canyes. Les trobarem als marges de basses, síquies o torrents i sovint serveixen per aturar l'erosió del sòl. Amb elles podrem fabricar paners i construir encanyissades. Es sembren alguns llegums, melons, cogombres, carabassa, figueres, heura i fins i tot podríeu plantar un llorer, que és un arbre que ens servirà, entre altres coses, perquè durant el diumenge de Rams poguem mantenir la tradició de dur les seves branques a beneir i també per aromatitzar els escabetxos o certs aguiats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris