nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

IB3 anorrearà TV3

Els presidents balear Jaume Matas i català Pasqual Maragall són molt amics des de fa molt anys. A més, coincideixen en l'interès comú de despullar de tot element ideològic, i sobretot de qualsevol contingut catalanista, els pactes als quals puguin arribar. Per això liquidaren el 7 de maig de l'any passat l'Institut Ramon Llull i signaren el Conveni que dimecres passat concretaren tot dos governs: el pacte entre IB3 i TV3.

Aquest acord suposa el lliurament per part de la Generalitat al Govern balear de tot element "estructural: tecnològic, de força a la FORTA, empresarial..." que necessita IB3 per anorrear socialment TV3 a Balears. És ver, el ciutadà que vulgui podrà seguir veient TV3 "no tota, emperò, perquè per exemple el futbol és probable, si no segur, que el perdrà" però no deixarà de ser una opció individual que no comptarà amb cap marc que la impulsi. Sinó tot el contrari. La Generalitat renuncia formalment que TV3 sigui també dels balears que encara ara així la consideren. Tot allò "grans desconnexions, ampliació de presència..." del que tant se parlà fins fa no res, s'esvaeix. És el bessó del pacte polític entre Maragall i Matas. El català renuncia a la influència social de la seva televisió a Balears i ajuda que IB3 se convertesqui en la televisió autonòmica de referència a costa, naturalment, de la pròpia TV3, i de pas de Canal9. És probable que l'objectiu s'assoleixi en breu termini. No debades ara mateix ja és la valenciana la televisió autonòmica més vista aquí (per sobre del 8% d'audiència), quedant per darrere TV3 (per baix del 8%) i encara més lluny K3/Canal33 (entorn del 4%). L'estratègia que segueix la televisió balear és raonable, lògica i, amb el suport ara de TV3, converteix en factible l'objectiu d'ancorar bastant d'audiència: amb les mateixes pel·lícules i semblants programes d'entreteniment en castellà llevarà audiència a Canal9 (per exemple, els rumors apunten al renaixement de «Tómbola» a IB3), mentre que tapant el futbol de TV3, TVE-2 i Canal9 fixa un altre pol d'atracció inexorable per a l'espectador. D'aquesta manera, en un termini no gaire llarg, l'audiència de TV3 quedarà reduïda al mateix nivell i àmbit que a la Comunitat Valenciana: clara minoria social que ni tan sols els responsables de la cadena catalana consideren pròpia. IB3, i els valors ideològics que transmeti, en castellà formal i català modal, serà la televisió de referència social a Balears.

Per part catalana el PSC-PSOE guanya. Enforteix el futur empresarial de TV3 sumant-hi IB3, creant totes dues el Canal Euroregió. Que és l'únic que interessa a Maragall. De la televisió entesa com a vehicle de creació d'un espai comú, amb València i Balears, o de promoció de l'idioma, res, pel que a nosaltres es refereix. De fet, a l'acte de dimecres passat va ser la primera vegada en 12 anys de reunions bilaterals que els representants del dos governs no digueren ni una sola paraula sobre l'idioma compartit, ni tampoc se referiren a la televisió per fer «país», ni res de tot això. Pur i dur acord empresarial, i cadascú a ca seva que faci el que vulgui. És el que volia el PSC. I ho aconseguit. Què pinta en tot això ERC? Doncs la cara de circumstàncies del conseller en cap Josep Bargalló "que signà per imperatiu de rang igual a Estaràs" ho deia tot, sense dir res. Quant al futur digital, doncs ja se veurà què passa quan arribi. Teòricament ha de ser el 2010. Però no seria la primera vegada que s'endarrereix. De fet, les grans cadenes nacionals (TVE, Antena 3 i Tele 5) s'ho prenen amb molta calma. I, per altre costat, el govern Zapatero, per donar cobertura a la conversió de Canal Plus en obert, ha autoritzat més cadenes analògiques (el sistema actual) d'immediata posada en funcionament. Tot plegat fa pensar que això de la generalització de la digital pot endarrerir-se molt. Quan arribi és ver que l'espectador balear podrà tenir de cop un paquet de totes les nacionals i almanco 4 autonòmiques. Per tant, TV3 també. Però la possibilitat, si més no teòrica, de seguir tapant allò que no l'interessi a la balear, seguirà existint. I encara que així no fos, tant seria, perquè hauran transcorregut suficients anys com perquè la IB3 ja estigui consolidada. La qual cosa és desitjable que passi perquè serà la televisió d'aquí. Però no deixa de ser curiós que, pel valors ideològics que emetrà i representarà, rebi l'impuls inicial d'una TV3 que per a tanta gent a Balears representava tot el contrari.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris