muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

La pèrdua de la innocència

Alerta amb les crides a les urnes de manera apressada i organitzar referèndums, perquè es poden convertir en un caramel enverinat. I si no que l'hi demanin a Felipe González, que el 1986 començà el seu lent però a la llarga imparable decliu amb aquella voluntarista consulta. Tres anys i mig abans arribà al poder pregonant el «no» a l'OTAN i després es va veure obligat a demanar el «sí» a l'Alianza Atlántica. I el que va ser pitjor per a ell: el vell partit comunista, que estava pràcticament acabat després de la marxa de Carrillo, va ressuscitar en forma d'IU arran d'aquell referèndum. Les jugades arriscades sempre tenen el seu preu polític. Per contra, Alemanya, que és una de les grans valedores de la Constitució europea, s'hi adherirà mitjançant la votació del seu Parlament. Així de senzill. Sense complicacions, sense haver de mobilitzar milions de ciutadans i sense convertir l'assumpció de la carta magna en un plet intern. S'ha de pensar que Zapatero governa gràcies al suport d'ERC que defensen el «no».

En tot cas, l'essencial de la qüestió, que és la imparable adhesió de l'Estat espanyol al procés europeu, està garantida d'una manera o de l'altra. No hi ha marxa enrere possible. El mateix li passava a González fa quasi vint anys. Volgué embarcar-se en aquella consulta per mantenir l'aura de líder populista que l'havia duit al poder i després es trobà fermat per la seva pròpia actitud.

La lliçó del 14-M, que Zapatero, més que ningú, hauria d'haver après de cap a peus, és que les decisions corresponen al poble, que és capaç d'assumir les decisions més difícils en els moments més complicats. Un lideratge no se sedimenta sobre apel·lacions a les urnes des de dalt i perquè així ho acorden una dotzena d'il·luminats. La política és l'art de conjugar la realitat amb el sentit comú. Quan és necessari, la gent corre a votar i fa coa encara que plogui, perquè el destí és seu, i només seu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris