algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Reflexió sobre el referèndum

Els ciutadans de tot l'Estat estan convocats demà a les urnes per votar en un referèndum que ha produït situacions confrontades i fins i tot confuses. No és estrany que, segons tots els indicis, una bona part de l'electorat es decanti per l'abstenció. Els dos grans partits majoritaris estatals, PSOE i PP, defensen el «sí», però coneguts comunicadors de la dreta de clara filiació aznarista s'han decantat pel «no», una opció que també defensen part de les forces nacionalistes, encara que no totes. Davant aquesta conjuntura només es pot ver una crida: votar. I fer-ho en consciència del que es decideix.

Demà no se vota a favor o en contra de Zapatero, aquest és un dilema de dretans que, en el fons, no creuen en Europa. El que es vota demà és, des d'un àmbit nacionalista, si aquesta carta magna defensarà els pobles sense Estat. I des d'una òptica d'esquerres si els drets socials estan suficientment reconeguts. L'elector ha de pesar i mesurar molt la seva elecció. És indubtable que encara que guanyi el «sí» la presència de molts de «no» a les comunitats perifèriques amb llengua i cultura pròpies farà recapacitar la Unió Europea sobre la necessitat de donar més reconeixement a les nacions sense Estat. Els resultats s'hauran de llegir des d'una perspectiva molt distant i analítica.

Els «no» de l'extrema dreta madrilenya és exactament el contrari dels que puguin dipositar nacionalistes balears o catalans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris