muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
12°

L'empenta econòmica del PP

Gràcies a l'empenta del Partit Popular i el seu interès per capgirar l'illa, travessem una etapa de bonança econòmica. Per tot arreu, els ulls es topen amb terrenys desventrats plens de grues i excavadores. És l'era de les grans empreses constructores amb seu a Madrid, dels concursos irregulars, de les factures amb extres mals de justificar i, sobretot, l'era de les obres subcontractades.

Un exemple representatiu del que acabo de dir, pot ser la piscina municipal d'Inca. Es tracta d'una obra emblemàtica per a la ciutat, esquitxada per una adjudicació de dubtosa legalitat.

L'obra en qüestió tenia un cost de dos milions d'euros i un termini d'execució de tretze mesos (la proposta d'acabar amb un any i un mes fou determinant a l'hora d'avaluar els tres projectes que es presentaren al concurs). El resultat final han estat dos anys de retard i l'increment d'un 50% sobre el pressupost inicial. Aquesta modificació de projecte s'ha duit a terme de manera il·legal, sense passar per ple, amb mentides i enganys, i sense obligar els responsables de les obres a dipositar l'aval corresponent. Per suposat ni el batle, ni el regidor d'urbanisme, s'immutaren pel retard, i de sancions per incompliment contractual ni sentir-ne parlar. Tot un exemple a seguir si se vol vulnerar el principi de licitació pública i prendre el pèl a les empreses que, sense voler, actuen de comparsa.

L'altre exemple paradigmàtic és la Plaça Mallorca. En aquest cas, l'encarregada d'executar la feina fou una gran empresa madrilenya que, per suposat, subcontractà una petita empresa mallorquina. Els preàmbuls ja foren de jutjat de guàrdia, perquè es modificà el projecte irregularment, s'obvià l'acte de replanteig, se començaren les obres sense direcció tècnica... Encara ara, ningú ha estat capaç d'aclarir què ha costat al contribuent, la plaça més lletja de la història del municipi. És tal el desgavell, que ningú s'ha atrevit a recepcionar-la, tot i que fa més d'un any que l'aparcament subterrani funciona, amb deficiències i goteres, això sí. La petita empresa mallorquina és la que s'ha vist en feines per cobrar, si és que ha cobrat; la de Madrid, fa ballar l'ajuntament així com vol.

Ben pensat, sobre el tema de les empreses subcontractades, modalitat que impera al nostre país, hi ha molt per discutir i reflexionar, perquè se suposa que tothom hi ha de guanyar; per tant, en bona lògica, o les obres se deuen pressupostar per damunt el seu cost real, o s'ha d'escatimar en la qualitat del material. És pura aritmètica, ja que com més agents hi intervenen, més s'ha de repartir.

Trec Inca a rotlo perquè és ca meva i ho conec bé, però, és obvi que amb tantes autopistes, autovies, hospitals, parcs, polígons, urbanitzacions, soterraments, remodelacions, obres subcontractades i tornades a subcontractar, ens convé creuar els dits; no fos cosa que d'aquí a uns anys, tinguem un barri del Carmel versió mallorquina.

Dels sobrecostos no cal parlar-ne perque és un tema menor. Sembla que tira a tira ens haguem acostumat a la manera d'actuar de determinats polítics. Basta veure que el Parc de les Estacions de Palma costà al contribuent nou milions d'euros i només ha durat cinc anys escassos. Així i tot, la majoria de nosaltres, en lloc de posar el crit al cel per com es malgasten els doblers, ens hem estimat més tombar el coll. Tot un símptoma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris