lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

Iraq, després de les eleccions

Dues setmanes després de les eleccions a l'Iraq, s'han fet públics els resultats, tot i que encara queden algunes incògnites males d'obviar, com són ara els percentatges de participació i d'abstenció a les zones sunnites del país. D'altra banda, la jornada electoral no va satisfer gens les expectatives dels qui esperaven que encalmaria la violència i obriria vies de pacificació.

La coalició dita Aliança Iraquiana Unida -AIU-, formada per la majoria de grups xiïtes i liderada per Abdel Aziz al-Hakim, amb el beneplàcit i la tutela d'Ali al-Sistani, màxima autoritat religiosa xiïta, ha guanyat, amb un 48,1% dels vots emesos, unes eleccions que han estat presentades al món com una solució made in USA per als problemes d'una societat traumatitzada i enormement complexa. Aziz al-Hakim ha declarat que no es vol elaborar una constitució tributària de la religió musulmana, però que l'Iraq serà un estat confessional i que la religió serà allò que donarà unitat a totes les comunitats iraquianes. No en la línia de l'estament directiu de l'Iran, no obstant això els guanyadors de les eleccions no conceben un futur per a l'Iraq que creixi a partir d'un estat laic. A jutjar pel marge de vots en què s'ha materialitzat la seva victòria, sembla que l'Aliança Iraquiana Unida no hauria de tenir més problemes per confeccionar una constitució que, per altra banda, no pot satisfer en tots els seus extrems les aspiracions de Washington.

No obstant això, el camí cap a la redacció del text constitucional és ple d'obstacles. En primer lloc, el 48,1% dels vots obtenguts per l'AIU representen tan sols menys de la meitat del 60% de la població, sense comptar-hi les zones d'hegemonia sunnita. D'altra banda, els kurds reclamaran una autonomia que els permeti avançar en la via de progrés dels darrers anys, autonomia contra la qual se sentiran les veus de Turquia, Iran i Síria, estats interessats a mantenir els kurds en l'actual statu quo. S'ha de comptar, també, amb l'oposició frontal dels sunnites i de totes les faccions fora de control que, tant des de territori iraquià com estranger, i responent algunes d'elles a la crida d'Al Qaeda, mantendran l'estat de violència contra les forces invasores i els que hi han pactat les eleccions. El futur, per tant, es presenta sota el signe de la confusió, el caos i la violència, fruit d'una política de Washington imposada pels falcons de les grans corporacions nord-americanes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris