nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
12°

Pujaven esglaons

Pujaven esglaons portant a les mans ofrenes procedents de terres llunyanes. En principi es podria pensar que els seus llocs d'origen eren ciutats-oasi que ara es coneixen com Kermân, Yazd, Shiraz, Qom o Khâshân, però la vestimenta i els presents fan evident que han arribat de llocs més remots; confins d'una terra civilitzada, potser sotmesa. Un cop cada any Persèpolis, capital de l'imperi aquemènida fundada 500 aC per Darios I, cobrava especial animació amb l'arribada dels soldats medes i perses, i de súbdits amb presents i tributs. Entre les llargues fileres de gent que anava arribant hi apareixien lleons i cavalls. Festa i ritual, memòria antiga en pedra viva a les runes conservades enmig de la planura de Marv-e-Dasht. L'any 331 aC la ciutat fou destruïda i incendiada per Alexandre el Gran. Excavada pels americans E. Herzfeld i E. F. Schmidt durant els anys 30 i 40 del segle passat, actualment és el lloc arqueològic més famós d'Iran.

L'antiga Pèrsia està plena de contrasts. Si Persèpolis és un indret sec i amb estius molt cruels, a la propera Shiraz les roses i tota casta de flors es troben dins els ben mantinguts jardins. Remarcables són els dedicats a Hâfez i a Saadi, on la gent hi va regularment i, com si fossin escrits d'un dia abans, llegeix els versos dels dos poetes que es reprodueixen a les rajoles dels mausoleus. Als jardins del palau de Bâgh-e-ram l'edifici s'emmiralla damunt la superfície plana de l'aigua d'un gran safareig i avingudes d'arbres i ombra es perden per dins el laberint vegetal.

Quan es surt d'una ciutat-oasi, i havent vist els últims venedors de magranes que hi ha a la vora de la carretera, es presenta la llarga línia d'asfalt que s'endinsa per una zona desèrtica on a vegades s'hi passegen juganers remolins de vent que aixequen mànegues de pols. Llavors es fa el camí sabent que, més prest o més tard, al final sempre hi ha un lloc on refrescar-se. Fa uns setanta d'anys els americans excavaren Persèpolis. Ara, de nou, tornen a les runes: Condolezza Rice diu que, de moment, els EUA no tenen plans per atacar Iran. Runes per la gent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris