nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Arguments, mentides i normativa

Víctimes del nostre propi optimisme històric, pensàvem que això de la utilització de la mentida pura i dura en la política havia passat a millor vida amb el pas a pitjor vida de l'excaudillín Aznar. Ens equivocàvem. La campanya del referèndum de la mal anomenada Constitució europea (sí, estam en campanya, encara que no ho sembli) ens ha tornat a mostrar la cara més lletja, i més dura, d'alguns polítics professionals.

Dir, com han dit alguns polítics i diuen alguns espots i fàlques publicitàries que s'ha de votar que sí perquè el Tractat constitucional reconeix la insularitat a les Illes Balears o perquè afavoreix la diversitat lingüística i la llengua catalana, és objectivament i demostrable una MENTIDA. Una mentida dita a consciència. Una mentida sense pal·liatius.

Una altra de les reflexions que ens ha suggerit aquesta campanya cap al referèndum del Tractat constitucional és la constatació de les mancances que té la normativa legal que regeix aquest tipus de sistema de participació ciutadana en les decisions polítiques: està pensat només per vehicular la participació d'alguns partits polítics. És a dir que a nivell d'espais gratuïts i de blocs informatius als mitjans de comunicació públics, a nivell de cessió d'espais per a desenvolupar-hi actes i, fins i tot a nivell de participació en el recompte dels vots, tot està pensat de manera exclusiva per als partits que tenen representació al parlament espanyol. Si per unes eleccions ja ens sembla un criteri molt restrictiu, en el cas d'un referèndum, pensam que és urgent corregir una sèrie de mancances. No pot ser que, des del punt de vista de la normativa vigent, només es pugui participar del debat previ a un referèndum, que al cap i a la fi és una forma molt lloable de vehicular la participació ciutadana, des dels partits polítics. És una contradicció.

És clar que en el cas del referèndum de dia 20, hi ha una qüestió prèvia a totes les que estam dient aquí: abans de demanar a la ciutadania que triï, cal que s'informi de manera objectiva del contingut d'allò sotmès a referèndum.

A més a més, cal cercar maneres de vehicular la participació de la societat civil organitzada i assegurar que els arguments i missatges d'associacions empresarials, ecologistes, culturals, juvenils... arribin a tota la ciutadania. Al cap i a la fi, en els referèndums s'ha de triar entre uns arguments o uns altres i no entre un partit o un altre. De fet, el de la setmana que ve n'és un exemple claríssim, ja que una immensa majoria dels espais publicitaris i informatius es decanten per la reproducció dels arguments (i, en alguns casos, de les mentides, com hem dit abans) d'una opció, la del sí.

És urgent doncs revisar la normativa dels plebiscits i obrir-la a la societat civil organitzada. Oferir la possibilitat que les organitzacions socials que ho considerin oportú, puguin expressar la seva opinió i que aquesta arribi a la ciutadania.

Com que no podem dedicar espai als molts actes que s'estan organitzant des dels partits polítics, però també des de les entitats cíviques, els convidam des d'aquí a assistir als actes públics que estan convocats per aquesta darrers dies abans del referèndum i, especialment, als de dijous 17, a les 20:00 al Centre de Cultura de Sa Nostra, al carrer Concepció de Palma, on hi parlaran en Fèlix Martí, en Cecili Buele i en Jaume Garau i on podreu gaudir de l'actuació musical del grup UC i al de cloenda de la campanya de la Coordinadora pel No, que es farà divendres 18 a partir de les 18:00 a la plaça dels Patins de Palma.

Ni que sigui per oxigenar-nos una mica i protegir-nos de l'allau mediàtica a favor del sí que ens caurà aquesta setmana que ve.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris