nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

La vergonya de Santa Ponça

Estimam Mallorca? Si és així, tots som una mica culpables d'haver permès desastres com el de Santa Ponça. Des de la badia fins al Toro i ben terra endins, aquesta antiga zona paradisíaca és avui dia gairebé un tot urbà, convertit en patètic exemple del que aquesta illa no hauria d'haver estat mai. Són urbanitzacions «de luxe», que sovint van a 4.000 o 5.000 euros per metre quadrat construït, però incloses dins un immens nucli urbà que satura la zona i degrada Mallorca. És aquest el turisme de qualitat que perseguim? I, cosa que és més trista, són reversibles els desastres com aquest?

La història de la política balear es veu marcada per l'urbanisme desfermat. Però el cas de Santa Ponça és especialment patètic perquè les dècades de denúncies pels escàndols urbanístics a Calvià no han servit quasi per a res. La màquina del ciment continua endavant, imparable. El problema de Santa Ponça és que una promotora s'ha convertit en un poder fàctic implacable, capaç de passar per sobre del poder polític i d'arrossegar-lo. I quan es produeixen aquestes situacions només se'n treu un resultat tràgic: el consum de territori fins a límits intolerables.

I l'aspecte més trist és que el futur no anuncia res de bo. Mentre cau el turisme en una Mallorca massificada, la construcció és encara la falsa locomotora d'una illa que es devora a si mateixa per subsistir. Si aquesta tendència no canvia, si el creixement desmesurat continua, Mallorca entrarà en crisi irreversible d'aquí a un parell de generacions. Quan no puguin edificar més aquí, els promotors partiran cap a altres bandes. Pero què passarà amb la immensa majoria dels mallorquins, amb una població de cada cop més gran, amb allaus migratòries que sovint arriben aquí per posar rajoles? Qui estima Mallorca no la destrueix, diu un vell eslògan. Però veient Santa Ponça, o altres llocs, convé entendre que aquesta illa ja comença a ser una trista llimona espremuda.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris