lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

La reaparició d'ETA a Madrid

ETA pegà ahir un dolorós cop d'atenció davant la Fira Arco de Madrid. L'obsessiva necessitat de demostrar que no estan acabats els obligà a fer esclatar un cotxe bomba que, afortunadament, no causà víctimes mortals. Aquest retorn a Madrid, lloc on tenen més ressò les seves accions, es produeix en una conjuntura molt complexa per al País Basc, amb la convocatòria anticipada d'eleccions, la impossibilitat que Batasuna s'hi pugui presentar i el rebuig del pla Ibarretxe per part del Congrés dels Diputats. Tanmateix seria un error considerar aquesta acció terrorista com una conseqüència d'aquests fets. ETA aprofita les conjuntures, però sempre en benefici propi. El seu problema és que no té cap possibilitat de trobar una sortida negociada a la violència amb el Govern Zapatero. A més els seus comandos actuen a la desesperada per les constants detencions que minen la seva estructura organitzativa.

Allò greu és que l'acció d'ahir crisparà la situació al País Basc, que a poc a poc entra en la precampanya electoral. Ibarretxe es torna a veure assetjat per diferents fronts i amb menys possibilitats de diàleg amb Madrid respecte de la reforma en profunditat de l'Estatut d'Euskadi.

Mentrestant, Zapatero veu com se li engrandeix eproblema basc en el seu conjunt. Amb el cotxe bomba d'ahir ETA cercava ressò internacional a les seves demandes. Madrid és una ciutat traumatitzada pels atemptats i els etarres se n'han aprofitat sense entendre que tanquen més portes al diàleg i donen la raó als centralistes més intransigents. No és així com es guanya el futur de la concòrdia i l'entesa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris