lluvia ligera
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

La Constitució europea

Aquests dies toca parlar del tractat europeu, mal anomenat constitució europea, i més encara si es realitzen tasques sindicals com és el cas.

Aquesta constitució vol implementar un model d'organització política que ens allunya de la democràcia, ja que no serà triada ni ratificada pel poble. De tots els estats que la voten, sols 9 ho faran en consulta popular, i d'aquests, tan sols a Irlanda serà vinculant. A Espanya el referèndum només serà consultiu. A més d'això, que ja és greu, el text del tractat no pot ésser més minso en la seva part social. No garanteix cap dels drets fonamentals per a qualsevol estat social i de dret tal com és Espanya. En lloc d'obligar i salvaguardar els drets al treball, a l'habitatge, a la salut... tan sols en fa declaracions d'intencions. Quan parla de promoure la igualtat entre l'home i la dona diu que la Unió tractarà d'eliminar-les. No diu que eliminarà (que seria el desitjable), sinó que ho intentarà (que és lamentable). Davant les discriminacions per sexe, raça, religió, etc., també diu que tractarà de lluitar-hi en contra; en cap moment no garanteix que ho faci. Aquesta tònica de no fermar res i deixant-ho tot en mans de les legislacions particulars dels estats membres, és el tractament que dóna a tots i cadascun dels drets dels treballadors i ciutadans corrents.

No passa així quan parla de la llibertat de mercat, o dels fluxos financers, o de la llibertat d'empresa. En aquests temes sí que estableix un marc de regulació ample i obligatori per a tots els estats membres. També fa referència i consagra el dret al tancament patronal o «lock out», tot el contrari del dret a vaga de la massa obrera.

Ponç Vaquer i Jaume, delegat sindical de l'STEI-i. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris