algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Emperador de la Llibertat

George W. Bush, reelegit president dels Estats Units, ha decidit passar a la història com el campió mundial de la llibertat. «Llibertat» és la nova divisa, i les noves eleccions a Iraq, a Palestina, a Afganistan i a Ucraïna han estat el trofeu de caça que ha mostrat en el discurs sobre l'estat de la Unió que fixa el programa del seu segon mandat. Ningú que estigui familiaritzat amb la literatura doctrinal del Partit Republicà no ignora que la primera llibertat que defensen és l'anomenada llibertat econòmica, que deu ser la llibertat de col·locar com a president d'Afganistan un home de confiança de les companyies petrolieres nord-americanes, o la llibertat de fer de la guerra contra Iraq la més extraodinària oportunitat de negoci per a les empreses del vicepresident Cheney.

La llibertat, entesa així, és un valor tan sublim que justifica l'oposició a un Tractat de Kyoto que no és altra cosa que una dictadura d'ecologistes contra la lliure extracció de petroli i la lliure emissió de diòxid de carboni i altres fums més o menys bruts. És una versió globalitzada de la concepció de la llibertat dels nostres governants del Partit Popular, que prediquen que protegir un espai natural és un atemptat contra la llibertat dels propietaris, o que crear un impost turístic és un atac contra la llibertat dels hotelers.

La llibertat, entesa així, justifica l'oposició a un Tribunal Penal Internacional, ja que pretendre que els marines nord-americans estiguin sotmesos a una instància judicial que persegueix els crims contra la humanitat equival a una severa coacció sobre la seva llibertat de moviments sense restriccions per totes les latituds i totes les longituds. Parlant de llibertat de circulació, els nostres governants populars, també, defensen la llibertat dels votants balears residents a l'Argentina d'empadronar-se tots a Formentera, que ja se sap que és una illeta emblemàtica en l'imaginari col·lectiu de les comunitats balears residents a l'Argentina.

La llibertat segons Bush és també la llibertat dels empresaris de tenir treballadors sense les feixugues cadenes de les despeses de protecció social. Així, la seva intenció declarada de desmantellar el sistema públic de salut no és altra cosa que la conseqüència evident de la seva adoració per la llibertat. Naturalment, aquest desmantellament no afecta els ciutadans, que són absolutament lliures per contractar una assegurança privada o arribar a l'acte suprem d'afirmació de lliure albir de prescindir de qualsevol assegurança o protecció: ja se sap que qui se sotmet a protecció renuncia a la seva llibertat.

La llibertat és, també, la llibertat d'expressió, que li permet a George W. Bush proclamar les virtuts democràtiques del nou Iraq però ometre qualsevol al·lusió a Guantánamo, o reclamar que s'ampliïn les llibertats a Síria mentre s'oblida qualsevol referència a, posem per cas, Txetxènia o Xina. La llibertat de no molestar els que no convé molestar, i de treure pit davant tota mena de musulmans. Bush es va mostrar especialment lliure quan parlava d'Iran, que va esser assenyalat com l'escenari de la propera demostració de la llibertat de circulació de què gaudeixen els míssils de l'Emperador de la Llibertat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris