muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

El viatge de Joan Ferrer Miserol a la Terra Inexistent

Ahir se celebrà a Sa Nostra del carrer de la Concepció la fe de vida del tercer llibre de Joan Ferrer Misero, Viatge a la Terra Inexistent. De fet, els amics dels Dinars dels Dimecres ja el coneixíem, perquè s'edità sis mesos enrere. L'autor, però, s'ha estimat més ajornar la presentació, que s'ha fet ara precisament, en temps de fred i d'inestabilitat atmosfèrica. Gràcies als bons oficis d'en Jaume Vida, els assistents gaudírem de la projecció d'aquell meravellós film d'Alain Resnais, Hiroshima mon amour (1959), primer llargmetratge de l'autor, que li donà un lloc de privilegi dins el moviment de la Nouvelle Vague francesa. Retrobar l'encís inefable d'Emmanuelle Riva fou de bell nou una festa. A continuació, Antoni Serra oficià de presentador del llibre. Tractant-se de la Terra Inexistent, no hi havia possibilitat de trobar ningú més adient. Perquè el Vell Malsofrit, que sempre seguit recorda la Utopia, fou l'inventor de l'eficaç sintagma «Terra Inexistent», amb el qual hom pot designar tot el que ha estat, és i pot arribar a esser Mallorca. Observà amb ull crític, l'inventor, que quan sortim d'aquí i tornam, l'avió sembla que no troba el lloc d'aterratge, és a dir, que avança cap enlloc, tot i que finalment tornam a esser on érem. I d'això es tracta. En Ferrer Miseroha construït tota una novel·la que frega les 200 pàgines al voltant d'una pel·lícula que David, el protagonista, alter ego de l'autor, es proposa fer a la Terra Inexistent i que s'ha de titular Mallorca amor meu. Amb aquest plantejament impecable i aprofundint, constantment, en l'absurd que s'engendra en la dinàmica mateixa de la realitat, l'autor construeix un relat divertidíssim, on no manca, perquè és segurament el motor real, el sentiment. De tal manera que l'autor adverteix a la contraportada que ha volgut fer «una novel·la d'amor». No seré jo qui li ho contradigui, tot i que el lector podrà trobar moltes més coses al voltant d'un viatge que, ben significativament, el protagonista fa de Mallorca a la Terra Inexistent. Amb paral·lelismes que abasten una gran quantitat de factors socials: premsa, galeries, transports, institucions polítiques, hoteleria, etc. Na Fiona Campbel observa que és perceptible en les tres obres de Ferrer Miserouna diversificació de tractaments literaris.

-Començà amb Diaris (2002), on assajava una triple projecció: narració autobiogràfica, poesia i assaig, a partir dels articles de premsa.

-Un primer llibre que no estava gens malament. En Joan aixeca una certa polseguera cada pic que parla de les arts plàstiques.

-Aquesta passió és present en les portades dels tres llibres: el primer reproduint un gravat de Ramon Canet; el segon, Viure (2003), amb una portada de Mateu Bauçà, i el tercer, aquest Viatge a la Terra Inexistent, presentat a partir d'un Ritch Miller propietat de l'autor.

-He observat que evoluciona positivament. Si en el segon llibre aplegava dotze relats i un epíleg, de caire autobiogràfic, ara ha confegit tota una novel·la, també en dotze capítols i un epíleg, demostrant un notable avanç en intensitat narrativa sostinguda.

-És cert. Ara ha creat, amb eViatge, un món propi, fet de realitats deformades, que qüestionen en profunditat els mecanismes de la nostra quotidianitat.

-Amb estil personal i veu esperpèntica. Escepticisme molt, bona cosa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris