muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Llums i ombres a l'esquerra

Molt s'ha especulat sobre una possible articulació de les forces progressistes i nacionalistes de les Illes Balears, amb l'objectiu de sumar energies per trencar l'hegemonia de la dreta i fer possible una alternativa viable de govern. És cert que últimament el tema ha perdut força a les pàgines de la premsa, en comparació amb el que vèiem fa uns mesos. Però això no significa que no estigui passant res. Al marge o en paral·lel a un debat més explícit, hi ha prou elements que ens permeten valorar si allò que en l'actualitat estan fent els partits interessats en una eventual operació d'entesa afavoreix o dificulta aquest horitzó.

Des del meu punt de vista, que és el d'un membre el PSM, un dels elements indispensables per fer viable aquesta col·laboració, fos quina fos la forma que finalment adoptàs, hauria de ser la sobirania incondicional: la capacitat de les forces polítiques integrants d'aquesta entesa per decidir-ho tot des d'aquí, sense tuteles ni dependències externes a les Illes Balears. Qualsevol submissió a decisions que es poguessin prendre fora de les Illes, o la supeditació a interessos i estratègies polítiques forans, abocarien l'experiment a uns equilibris tan fràgils que, més prest o més tard, acabarien per trencar-lo. En aquest sentit, ara mateix hi ha llums i ombres. I potser més ombres que llums.

Per una banda, tenim l'actual procés d'EU-Illes i d'Els Verds, que podria culminar amb una refundació, com s'ha dit tantes vegades, a l'estil d'Iniciativa per Catalunya. Això em sembla la direcció correcta. Seguint amb aquest exemple, res no impedeix que Iniciativa estableixi acords amb altres forces a nivell d'estat, però és una força autònoma i sobirana. Però pel que fa a les Illes, tot està per veure. La setmana passada, la diputada d'Els Verds, Margalida Rosselló, que ostenta la presidència de la Confederació d'Els Verds de l'Estat espanyol, anunciava la possibilitat d'emprendre mesures contra Els Verds de Mallorca a causa del seu acte d'indisciplina en decidir demanar el «no» al referèndum sobre la Constitució Europea, ja que el Partit Verd Europeu i la Confederació espanyola demanen el sí. Ja veurem com acaba la cosa: si Els Verds de Mallorca poden mantenir la seva decisió, això sumarà positius de cara a la seva possible articulació amb altres forces progressistes sobiranes de les Illes. Si, per contra, s'han de plegar als dictats de la seva estructura estatal o europea, ens trobaríem davant un handicap important. Després hi ha la qüestió d'Esquerra Unida i el Pla Ibarretxe: la divergència entre donar-hi suport al Parlament basc i abstenir-se al Congrés dels Diputats evidencia un dualisme inquietant, i apunta que la sobirania de les seves federacions territorials és, si més no, limitada; un altre escull que, de moment, no fa preveure una solució clara. Finalment, hi ha el paper que pot jugar ERC-Illes. Fins a quin punt té capacitat per decidir què vol fer i amb qui ho vol fer a les Illes Balears, o la seva estratègia aquí depèn dels interessos «globals» d'ERC, que al capdavall són allò que interessi al Principat?

Com veim, l'escenari està molt obert, i a hores d'ara encara és prest per discernir com s'acabaran resolent els interrogants plantejats. En qualsevol cas convindrà que, més enllà de les declaracions que els dirigents dels partits puguin anar fent, estiguem atents a allò que succeeixi de veritat: la manera concreta com aquests partits vagin afrontant aquests reptes serà la prova del nou.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris