cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
20°

Sense conclusions

Ara que l'estiu ha tancat la porta per donar pas a la primavera d'hivern, m'havia proposat fer un balanç del que ha esta la temporada turística d'enguany. Però he de reconèixer, públicament, que estic embullada i probablement erraria el diagnòstic. De veritat, no sabria definir si ha estat una temporada bona o dolenta; si els empresaris hotelers estan satisfets o s'enfilen per les parets però dissimulen per qüestions prou conegudes. I no és que no m'hagi empassolat informació, estadístiques i percentatges... que sí que ho he fet, però precisament per això no tenc una opinió clara.

Anem per parts. Posar mà del nombre de passatgers arribats als aeroports illencs no ens du enlloc. Certament hi ha hagut lleugers increments respecte d'anys passats però això no vol dir res des del moment en què molts d'ells l'únic contacte que tenen amb l'illa de Mallorca és per anar d'una porta a l'altra de la terminal. No oblidem que de cada cop són més nombroses les companyes aèries, sobretot les alemanyes, que utilitzen l'aeroport de Palma com a base per concentrar els seus vols i després redistribuir el passatge cap als seus llocs definitius. És lo que coneixem com a Hubs, una pràctica que fa uns anys només es duia a terme els mesos d'hivern però que ara s'ha estès també als mesos d'estiu. Per tant, guiar-nos per l'increment de viatgers és un error des del moment en què molts d'estrangers per anar a Madrid, Faro, Màlaga... passen per Palma, però no es mouen de les sales d'embarcament.

Pel que fa a l'ocupació hotelera les xifres tampoc són de fiar. Uns dies es parla d'una ocupació entorn del 80%, l'altre d'un 100%; alguns hotels tenen més gent de la que els permet la llei, d'altres tenen el personal que es menja les ungles. Madrid diu una cosa, el Govern autonòmic una altra i el president dels hotelers, el Sr. Pere Cañellas, quasi no piula, es veu que encara no s'ha recuperat de la feinada dels anys passats. El nivell d'ocupació tampoc és una qüestió significativa des del moment que, per omplir, s'han tirat els preus. No sóc una persona obsessionada per la quantitat com el president Matas o el seu conseller de Turisme, sinó que tinc tendència a pensar que omplir amb segons quin personal dóna més perjudicis que beneficis al conjunt de l'economia balear.

De totes maneres, amb o sense turistes hi ha coses que han continuat exactament igual que l'any passat. La dificultat per moure's el mes d'agost, la badia de Pollença plena de merda a finals d'estiu, les velocitats excessivament elevades d'alguns xofers dels autocars, les imprudències de les «golondrines» que passegen els turistes massa ran de la vorera de la mar, la discussió sobre la necessitat, o no, d'ampliar l'aeroport...

Això sí, una novetat destacable, anessis a on anessis es parlava del Rasputín. La setmana passada al port de Ciutadella vaig sentir un conversa entre una parella de joves guàrdies civils i un li deia a l'altre: «dicen que el jefe de turismo que ha dimitido no fue al Rasputín, pero sus jefes, que sí fueron, le obligaron a entregar los tickets a y ahora lo han utilizado para tapar el asunto».

Particularmenti ni ho crec, ni ho deix de creure. Ara bé, d'un conseller de Turisme que ni se'n recorda de com arriba als hotels, fa mal fiar-se de les seves conclusions sobre si la temporada ha anat bé, regular o malament.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris