cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Minarets bessons

Ispahan presenta un rar perfil ciutadà tot ple de cúpules i minarets. Arreu hi ha belles construccions que s'alcen per sobre de les edificacions més normals. Les mesquites s'enfilen amb els seus colors fets a base de rajoles, pintades abans de ficar-les al forn, o de peces de formes i colors diversos que, encaixades, fan els dibuixos que ho cobreixen tot. A la immensa Plaça de l'Imam hi ha unes quantes construccions que sorprenen el visitant: el palau d'Alí Qâpu, i les mesquites del Xeic Lotfollah i de l'Imam. Aquesta última és la més remarcable per la seva bellesa. Té les parets cobertes de rajoles de tons blaus que, amb la llum que hi arriba des del pati interior, s'hi crea una atmosfera que -religió a part- enlaira a qui hi arriba. A l'extrem oposat de la plaça hi comença el gran basar Qaisârieh, que és un cúmul de professions i objectes, de perfums i colors. Un laberint cobert i ple de vida. Temptació perenne per a qui es pengi de totes les coses que enamoren.

La llista de llocs a visitar no s'acaba mai. Però dins el llarg catàleg de meravelles de la ciutat iraniana, n'hi ha una que queda molt ben enregistrada dins la memòria: els minarets bessons de Dâr ol-Ziyafe, que abans formaven part d'una escola mongola. D'ells en crida l'atenció que si se'n fa gronxar un, per simpatia l'altre també comença a tremolar. El fill forçarrut d'una família iraniana que feia turisme per Ispahan es va abraonar a una de les dues torres. Immediatament es va comprovar que també es movia la situada a una desena de metres de distància. Al fill de l'afable matrimoni encara li varen quedar forces per enfilar-se per l'estreta escala interior d'un dels dos minarets.

A la ciutat hi ha un establiment obert allà on abans hi havia un caravanserrall. És l'hotel Abbâssi, que conserva l'estructura del lloc on feien parada les antigues caravanes. Les habitacions donen al jardí central que, principalment quan comença a caure la nit, s'omple amb el dolç fum perfumat del tabac de les pipes d'aigua. Allà, des del llit d'una de les cambres de l'últim pis, si es deixen les finestres obertes és possible veure cúpules i minarets dins la dèbil llum de la nit d'Ispahan, la preciosa ciutat iraniana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris