lluvia ligera
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
18°

Inquietant ascens de l'extrema dreta alemanya

El descontentament de la població de l'antiga República Democràtica Alemanya es va manifestar ahir a les eleccions de Saxònia i de Brandenburg, i en un primer pla apareixen, en l'explicació dels fets, les mesures aplicades pel govern de Gerhard Schröder, que són jutjades com a marcadament restrictives de l'estat del benestar.

Els socialdemòcrates (SPD) varen heretar de la democràcia cristiana (CDU) la factura pendent del cost de la reunificació, i els problemes que ara es manifesten, i sobretot la manera en què es manifesten, han fet augmentar el nombre de ciutadans que no accepten el concepte de reunificació i el substitueixen pel d'annexió.

Aquella gegantina operació política havia de tenir uns costs, i aquests costs arriba un moment en què no es poden ajornar més. Els socialdemòcrates han d'assumir els riscos de l'extremada impopularitat de les mesures adoptades, i, efectivament, els han començat a pagar de manera inequívoca.

Però seria erroni pensar que només l'SPD patirà la gran erosió que causaran les reformes. El CDU també s'ha vist en el punt de mira del vot en contra, de manera que els enormes percentatges que s'han desviat cap als extrems podríem dir que qüestionen fins i tot el sistema, tota vegada que no s'acullen als partits minoritaris perfectament inserits en el tauler polític, sinó que s'allotgen en alternatives de més que dubtós caràcter democràtic.

Els resultats de les eleccions de Saxònia i Brandenburg ajuden a entendre -o, si més no, confirmen- un inquietant missatge extret d'una enquesta realitzada aquests dies passats en els territoris de l'antiga RDA: el 21% de la població preferiria tornar a la situació anterior a la caiguda del mur de Berlín. És un percentatge que escarrufa, però que no podem considerar fruit de l'atzar o de la fatalitat.

Exigeixen una anàlisi a fons, que la societat alemanya no pot defugir. Al debat hi ha fet ja la seva aportació Paul Spiegel, president del Consell central dels Jueus alemanys, que ha cridat l'atenció dels dos grans partits per emfasitzar l'alarma que els progressos electorals de l'extrema dreta han creat en la comunitat jueva, i que considera efecte dels errors de l'SPD i del CDU. En una Unió Europea assetjada per tota casta de problemes, l'ascens de l'extrema dreta d'Alemanya no ha de ser obviat per la resta d'europeus, compromesos tots plegats en uns objectius escrupolosament emmarcats en els drets humans.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris