nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
26°

L'espoli interior

L'espoli és el drama de Mallorca, del conjunt de les Balears. Durant dècades, Madrid s'ha enduit quantitats ingents de doblers provinents dels imposts que, en bona part, mai no han tornat. És l'espoli exterior, fruit de considerar l'Arxipèlag com una llimona que s'ha d'esprémer. Tanmateix, saben que els illencs quasi mai protesten. Aguanten, fan feina i s'aferren a aquesta peculiar resignació mediterrània apresa al llarg dels segles que, aparentment, els fa immunes a les derrotes.

Però l'espoli exterior és només una part de l'agressió que pateix aquesta terra. I no és la més feridora. Molt més tràgic que la voracitat de Madrid és l'espoli interior, el que no respecta el que té davant els ulls i s'ho carrega per embutxacar-se guanys fàcils. A les darreres dècades a Mallorca s'han construït xalets damunt talaiots, hi ha hagut tràfic d'àmfores romanes i s'ha fet malbé la zona maritimoterrestre a un país que viu de les seves costes. El menyspreu pel patrimoni col·lectiu ha arribat a nivells comparables als desastres dels conquistadores d'Amèrica fa mig mil·lenni. I ja immersos en aquesta espiral, on alguns menyspreen i tracten d'anihilar una llengua i una cultura mil·lenàries, les mateixes institucions ja comencen a posar-se a l'alçada dels taurons de la pilotada fàcil. Ara Cort vodesmuntar el pont musulmà del segle X trobat a l'avinguda Antoni Maura i matar-lo dins l'oblit d'un magatzem. I és que allà mateix vol fer un pàrquing subterrani i moure bitlletó fresc de tub d'escapament al punt exacte on va néixer Palma. I si això no és espoli, què significa aquesta paraula? I si això no és fer de talibans, per què s'indignaven per devers la Sala quan a l'Afganistan els seguidors del mulà Omar volaven els Budes mil·lenaris?

Qui es carrega un monument viola les entranyes i els sentiments d'un poble. I el que és més greu: condiciona les generacions futures, que només hereteran indolència, autoodi i total submissió al brut i ombrívol tòtem de l'espoli i la humiliació.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris