nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 16°
14°

Errol Flynn i el glamour dels 50

La productora Capellafilms i TVE S.A., amb el suport d'algunes institucions públiques i privades, han filmat una sèrie de tretze capítols, Un viaje en el tiempo, relativa a personatges i fets emblemàtics de les Balears. Ben aviat els podrem veure pel canal 2 de TVE. Aquests vídeo-documentals, de 27 minuts, donen notícia de fragments coneguts o desconeguts, de vegades oblidats, de la nostra història: Jovellanos, l'Arxiduc, Robert Graves, Walter Benjamin, Georges Bernanos, la família reial, etc. Han col·laborat en els guions i les realitzacions: Pau Faner, Juan Mediavilla, Josep Carles Llop, Guillem Frontera, Antoni Serra, Antoni Capellà, productor executiu de la sèrie, Josep Carles Romaguera, ajudant de producció, etcètera. He visionat el vídeo relatiu a l'estada d'Errol Flynn a Mallorca, durant els anys 50, amb guió d'Eduard Jordà i realització de Jaume Vidal, i m'ha semblat un treball ben fet, molt cenyit a les vivències del personatge dins una època concreta, els anys que marcaven els començaments d'un canvi profund a l'illa per l'afluència turística. Jaume Vidaha fet un molt bon treball de recerca d'arxius d'imatge, i Eduard Jordà conta bé l'estada d'Errol Flynn i Patrice Wymore entre nosaltres. Hi ha també una bona utilització de les fonts orals mitjançant el relat de testimonis que tractaren l'actor dins la seva decadència: Josep Planas Muntanyà, Pere Serra, Roger Toro, Ventura Sala, Toni Riera «s'Indio», Josep de los Ríos -don Pep del Joe's- i d'altres, donen notícia de com va viure a Mallorca, en aquest vídeo titulat Errol Flynn y el glamour de los cincuenta. El resultat és una aproximació a l'època, quan ha passat mig segle. Amb especial esment a l'atractiu que tenia Mallorca aleshores, d'ençà de l'estada a Formentor de Charles Chaplin amb la família i de la filmació de Jack el negro (1949), interpretada per George Sanders, Herbert Marshall i Patricia Roc, sota la direcció de Julien Duvivier. Després, vingueren Douglas Fairbanks Jr., Gary Cooper, Ava Gardner, Rita Hayworth, Rainier Grimaldi de Mònaco i Grace Kelly en viatge de noces, etc. N'Aquil·les pensa que entre aquest vídeo d'Errol Flynn i l'entrevista que vaig fer a Jamaica a Patrice Wymore, la pàgina dels anys 50 protagonitzada per aquesta parella, a bord deZaca, ha cobrat actualitat.

-Quasi diríem que s'ha tornat a posar de moda.
-Ho sembla. Sense perdre de vista que en el cas del matrimoni Errol-Patrice, fou la casualitat, la que els posà en contacte amb l'illa. El desembre de 1950 s'havien casat a Montecarlo i mentre anaven cap a Gibraltar, a bord deZaca, una tempesta els obligà a recalar en el Port de Pollença. Així fou com s'enamoraren de l'illa.

-I hi tornaren sovint.
-Sí. El iot va estar amarrat en el Club Nàutic de Palma durant quatre anys. Ells varen viure a diferents indrets: l'Hotel Maricel, l'Hotel Bon Sol, «Es Molí» d'Illetes i també en el mateix vaixell.

-Per a Errol Flynn fou un temps conflictiu, no?
-Efectivament. Tant el realitzador com el guionista incideixen, a través de testimonis, que, vora una actitud de recerca de si mateix -en aquells moments volia esser escriptor-, hi ha una moguda constant en els escenaris del Celler Català, El Patio i el Joe's, on bevia Daikiris Frazen sense sucre. O l'afició d'injectar vodka a les taronges.

-El movia la llum i la claror alhora. Però crec que tenia raó quan va deixar escrit: «Si tenc algun geni, és geni per saber viure».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris