cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Fa falta ser mallorquí...

No fa falta haver viscut el franquisme per haver experimentat qualque vegada el mal tràngol de ser discriminat per parlar en l'única llengua pròpia de Mallorca.

No fa falta haver circulat gaire per conèixer els criteris racistes amb els quals són tractats els mallorquins per part de la majoria d'agents de la Guàrdia Civil.

No fa falta ser Sant Tomàs per no creure en l'Espanya plural fins que no la vegem.

No fa falta ser delegat del Govern espanyol a les Balears per saber que si no se sancionen els comportaments racistes contra els mallorquins, se'n continuaran produint.

No cal ser en Sherlock Holmes per deduir que si un guàrdia civil diu que no entén el català i al mateix temps manté que una persona que li parlava en aquesta llengua el va insultar, vol dir, simplement, que el guàrdia civil menteix.

No cal tenir molta experiència en el món de la judicatura per saber que bregues com la que es produí el matí de dia 3 d'agost a Sineu entre dos guàrdies civils i un ciutadà, no arriben mai als jutjats... A no ser que el ciutadà en qüestió parli en mallorquí.

No és necessari saber gaire de lleis per desmentir l'afirmació que fa el jutge a la seva sentència quan diu que «en cap moment de l'acte del judici es va posar de manifest ni per part del denunciat ni per part del testimoni que els guàrdies tenguessin un tracte inadequat amb el sr. Coll». Discriminar un ciutadà per parlar una llengua oficial diferent a la castellana, no és només un tracte més que inadequat, és un delicte.

No és necessari tenir poders endevinadors per saber quina serà la sentència que dictarà un jutge que va tenir la santa barra d'exigir a un acusat que parlàs en castellà, quan coneixia que aquell home era al seu davant, precisament, per haver exercit el seu dret de dirigir-se en català a un suposat servidor seu.

No és necessari haver estudiat molt de Dret, per saber que d'això se'n diu ser jutge i part.

No cal ser molt mal pensat per pensar malament després de veure com es condemna una persona amb l'única prova en contra d'una declaració d'un guàrdia que diu que no entenia allò que li deia l'acusat. Molt més quan a la sentència es reconeix que «és cert que no es vessaren paraules ofensives o injuriants en sentit estricte».

No fa falta ser el rei d'Espanya per saber com s'ha imposat històricament la llengua castellana a Mallorca.

No fa falta ser en Jaume Coll per sentir indignació per la multa injusta que li ha posat el jutge.

Fa falta ser mallorquí, i voler-ne exercir, per experimentar menyspreu, humiliació i vexació pel sol fet de parlar la teva llengua.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris