cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
24°

Nova Federació de Gent Gran de la Part Forana

Cal felicitar el petit grup que ha treballat per dur endavant un projecte de federació per a les associacions de la part forana de Mallorca.

Aquest grup és un exponent continuista de la línia eclèctica mig paternalista i mig d'obertura de l'etapa anterior.

Els nous estatuts de la federació acabada de néixer bàsicament són un calc proper dels anteriors. Els nous? objectius són amples i difusos. Pareixen fets per uns professionals que saben bé que hi caben gairebé totes les possibilitats. Canviant algunes paraules servirien per a la segona i per a la quarta edat.

Aquest grup anomenat Gestora ha treballat intensament amb les bases d'aquelles associacions que els han de donar suport. Molt bé! S'ha aconseguit tot el que s'havia desitjat.

Em sap molt greu que aquesta passa doni preferència a anar a més dinars, a més excursions, balls, festes, viatges (sense que això vulgui dir que totes aquestes activitats no siguin imprescindibles). Tot això s'aconseguirà gestionant les subvencions per als seus socis i per a les tradicionals activitats pagades per S'Institut.

Dec tenir mala memòria, perquè record haver sentit un programa seriós amb cert detall per al futur; tampoc no record res que dugués a preparar la nostra gent per a la participació dels sèniors o majors, perquè puguin ser com un «senat» de la nostra societat. M'hauria agradat haver percebut preocupació per les baixíssimes pensions, que no basten per arribar a fi de mes, per als 10.000 vellets sols dins moltes cases i pobles, de la manca de places a les residències públiques, dels pocs centres de dia, de la minsa atenció sanitària, de la poca qualitat de vida de tants.

Tampoc no ha estat tema de debat ni sol·licitud la promoció cultural o la millora i sensibilització cap a la lectura per part dels jubilats, ni la cobertura de les mancances de seguretat social, de l'atenció primària, ni de geriatria, ni de temes especials com el de la boca, els dels ulls, els de la sordesa... ni d'activitats intergeneracionals, ni d'intercomunicació horitzontal. Em feia il·lusió una federació en què es poguessin trobar a gust intel·lectuals, professionals de tot tipus, agricultors, gent dels nostres pobles i de les nostres ciutats. Deia el professor Aranguren que «o bé les asssociacions de gent gran fan un gir a la seva actual orientació, o bé cal esperar que desapareguin».

L únic principi vàlid és fruir d'una actitud permanent de portes obertes, sense marginacions i deixant que tothom hi aporti tots aquells valors personals i de grup que posseeixi.

No és veritat que sempre és bo posar un contrast assenyat d'opinions?

Pere Barceló. Puigpunyent.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris