nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Alarma general: en Bush diu que té un pla!

Ho acabava d'escoltar pel noticiari de TV3 i me vaig estremir. Sí, sí, no ho havia somniat: en Bush, enmig d'un gran escenari i amb rol com d'estrella del rock, havia dit que tenia un pla per fer un món més segur. Ostres, que fort, tu, vaig pensar tot seguit. Després de les calabruixades que han caigut, estava en plena recta final de la campanya electoral que l'ha de reelegir com a president o l'ha de facturar cap a criar vaques al ranxo aquell de la seva propietat, el de les visites il·lustres, puro als morros i peus damunt taula, al més pinzellat i refinadíssim estil texà, i trobava que era el moment de descobrir-nos que tenia un pla!

Tot d'una que me'n vaig adonar de la transcendència de la revelació bushiana, vaig començar a suar amb abundància per tot el cos, i la temperatura no ho justificava. Un, que no és de pedra ni prop fer-s'hi, s'emociona una cosa de no dir davant la magnitud de certs esdeveniments. Un món més segur, quasi res du el diari!

Però per altra banda, i si les paraules volen dir allò que signifiquen, hem de deduir que fins el moment actual, no en tenia cap: improvisava! El cappare dels violents preventius i els seus imitadors i «palmeros» diversos (Blair, Sharon, Putin Ullals Esmolats, -Aznar ara ja no hi és, uf!-) resultava que després d'Afganistan, Iraq, Txetxènia, guerres, postguerres aborronadores, bombardejos, massacres de població civil, dones, nins, obscurets de pell, això sí, però: vells, dones, nins («jo no comptaré els seus morts, que ho facin ells...», va escopir, per boca d'un general ianqui a un corresponsal de la CNN, l'any passat, en plena ofensiva sobre Bagdad), tortures a les presons, violació dels drets humans un per un, implantació del terror per prevenir el terror, retallar, fer malbé la llibertat en nom de la llibertat, jugar a toc i pam amb la por dels seus i la misèria, la mort i la destrucció de molts altres, tot plegat Bush ho havia manat SENSE TENIR UN PLA!

O si el tenia i això de l'altre dia sols va ser un parlar, saber reconvenir a toro passat, davant els resultats obtinguts, era més foradat que un paner, ara que és temps de figues. El fracàs havia estat gros, si el pla era cercar la justícia, la pau que emana d'ella, la germanor i la concòrdia entre els pobles del món, eradicar el terrorisme de bon de veres, cercant les causes de la violència i guarir-les. Si del que es tractava era de fer augmentar la crispació i el terrorisme a tot el món, començant per l'Orient Pròxim i els Balcans, i a damunt fer-hi sucosos negocis les companyies petrolieres, sobrevalorant les seves existències, i a la vegada donar sortida als magatzems estibats de bombes, que tampoc no era tasca fàcil, s'ha de saber reconèixer que l'èxit ha estat rotund, definitiu, apoteòsic, monumental.

Perquè, anem amb punts i en bones, titulars d'avui a la portada d'aquest mateix diari i algun altre: «Grups radicals islàmics incrementen la violència i posen el món en tensió», «Almenys setze morts en dos atemptats suïcides palestins a Beersheva», «Una kamikaze txetxena mata deu persones a prop del metro de Moscou», «Dotze ostatges nepalesos morts a l'Iraq per un grup lligat a Al Qaeda», «Sense notícies dels dos periodistes francesos (i del seu xofer, que també és fill de pare i mare) segrestats per un grup islamista, i que exigeixen abolir la llei que prohibeix el vel a les escoles»... A l'hora de començar a pensar a acabar aquest escrit, escolt per la SER que, més o menys, salvant versions, censures informatives, filtres, etc., el segrest de l'escola de Beslan (Ossètia) pot haver acabat amb la bestialitat de 400 morts (més de la meitat nins, criatures) i un quants centenars de ferits, bona part d'ells molt greus. I he hagut d'esclafir: messiànics dels collons! Però, això sí, després de tot: «La UE se muestra preocupada por la situación que vive la región Chechena». A bones hores, aquests també, a tocar l'orgue, misses dites.

Gabriel Florit, escriptor. gfloritUcoaib.es

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris