nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Els experiments de PSM i EU

El PSM i EU estan immergits en profunds processos de definició. Tot dos pareixen cercar fórmules per sobreviure, després del desastre del 2003, a partir d'experimentar amb plantejaments orgànics autòctons. Però curiosament els experiments que plantegen són calcs de fórmules d'altres llocs, que res no fa pensar que aquí puguin quallar. El comportament sociològic, polític i ideològic balear cada vegada és més semblant al nacional i més llunyà dels que són excepció: català, basc i, de forma declinant, el gallec. Després de la brutal derrota de 2003, a EU la direcció no ha tengut ningú que li vulgui passar comptes, o si més no amb prou força com per provocar un daltabaix igual que en el PSM, de tal manera que ha gaudit de tranquil·litat per posar en marxa l'intent de refer-se a través de la mutació, per intentar sobreviure. El PSM, mentrestant, entrà en crisi, tot i que llavors les dues opcions enfrontades, i que poden guanyar el congrés (oficialistes i renovadors), han anat convergint cap a la conclusió comuna que han de cercar quelcom nou. Són els experiments polítics que volen posar en marxa cada partit. Potser la darrera oportunitat per seguir vius políticament a Balears.

A EU s'han inventat allò d'Iniciativa per Balears, un calc d'Iniciativa per Catalunya. Ho volen fer, primer (en això estan), xuclant a les braves les sigles ecologistes, assumint la marca verda. Llavors, esperen que s'hi apunti el PSM, tot i que en aquest cas seria a una coalició Iniciativa-PSM. En el partit nacionalista, per la seva part, els dos corrents que pareixen a priori com a majoritaris han presentat aquest dies els seus documents estratègics, a cada un dels quals s'hi veu l'aposta per trobar fórmules que els permetin anar cap a la confluència entre partits fronteres, en un cas (renovadors) estrictament de caire nacionalista i en l'altra (oficialistes) nacionalista i també esquerrà. Implícitament, doncs, tots tres (EU i els dos sectors del PSM) reconeixen, amb major o menor intensitat, la impossibilitat de sobreviure essent el que fins ara han estat, només, si bé cada un aspira, com és lògic, a liderar la plataforma que vol impulsar. Les tres opcions, tot i ser molt diferents entre si, coincideixen en un punt: són calcs de fórmules externes.

En el fons, tant EU com oficialistes i renovadors del PSM el que fan és intentar sobreviure a Balears a través de la imitació de formules polítiques d'altres llocs (les plataformes comunes amb partits fronteres, siguin de caire estrictament nacionalista o també i d'esquerra) quan, paradoxalment, aquests intents sempre han fracassat aquí. Potser és el més curiós dels profunds processos que estan vivint ambdues formacions: aquesta necessitat de calcar fórmules que s'han experimentat en altres regions, comunitats, nacionalitat i/o regions, renunciant, conscientment o inconscientment, a trobar fórmules vertaderament autòctones. Tots diuen centrar el seu interès i actuació a Balears, però, com sempre, en realitat no fan més que calcar fórmules alienes. EU fotocopia Iniciativa per Catalunya, la qual neix en unes coordenades sociològiques, ideològiques i polítiques que no tenen res a veure amb Balears. Els oficialistes del PSM volen una confluència d'esquerra (amb EU) i nacionalista, seguint el model, sense citar-lo, del BNG de Beiras, quan és obvi que Galícia i Balears són tan comparables a efectes polítics com Rússia i Estats Units, i que, endemés, el BNG està canviant bastant sense Beiras; i els renovadors aspiren a una convergència nacionalista-nacionalista (res d'EU) general, a l'estil del que pretenia ser la CiU catalana, obviant la autoubicació esquerrana de la majoria dels seus votants (quan a Catalunya la cultura nacionalista de base és majoritàriament de dreta), que els intents nacionalistes illencs de dreta implantats a la manera catalana sempre ha fracassat (Unió Autonomista, Unió Balear, Convergència Balear, etc.) i que, a més, ja existeix UM que té en la falta d'identificació política catalanista del seu nacionalisme justament la raó de la seva supervivència.

Són, en fi, experiments que calquen experiències alienes, quan des de fa vint-i-set anys s'ha demostrat, a través d'ells mateixos i tants d'altres, que mai no funcionen a Balears perquè aquí tot gira entorn de l'eix PP-PSOE. Però al PSM i EU els serveixen, tantes voltes, per seguir obviant allò que sí els és substancial des de sempre i que mai no s'han volgut plantejar: la relació, la que sigui, amb els socialistes.

Miquel Payeras, periodista

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris