lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Les Illes Balears i l'espai comunicacional

Les coses, pel seu nom: des del punt de vista comunicatiu, les Illes Balears no existeixen. Els mitjans de comunicació de masses, tant els escrits com els audiovisuals, cobreixen l'àmbit de cada illa, però avui per avui no hi ha ni un sol mitjà amb vocació de comunicació (i intercomunicació) global de les Balears.

Repassau un a un els diaris que es fan a les Illes. Per norma general, ni tan sols ofereixen una pàgina d'informació del que passa a les illes germanes (amb l'única excepció d'El Mundo-El Día de Baleares). Les cadenes de ràdio tenen delegacions a cada illa, i la seva programació local és de caràcter insular, no interinsular. Sols algun programa «en xarxa» romp, de manera testimonial, la tònica dominant. En televisió, aquesta tendència s'accentua. Les noves TV locals són d'àmbit estrictament insular (TV Canal4 i M7 a Mallorca, TV-Menorquina, TEF/Eivissa-Formentera), i l'únic espai televisiu balear és el que ens ofereix la desconnexió territorial de TVE: un quart d'hora al migdia i a l'horabaixa, i encara gràcies.

Les persones que hem nascut a una illa i vivim a una altra som, segurament, els que notam i patim aquesta realitat d'una manera més acusada. Durant les vacances d'estiu a Menorca, em costa estar ben informat del que passa a Mallorca. O m'he d'espavilar i cercar un ordinador amb internet per consultar les edicions digitals dels diaris mallorquins, o he d'anar a comprar un diari mallorquí... i no sempre en trobes a tots els quioscs o llibreries. I al revés, encara és pitjor. A Palma, si vius fora del centre has de fer quilòmetres per anar a un quiosc que el tenguin. D'acord, sempre tens el recurs d'internet, però si vols l'edició en paper en passes un fum. Però en qualsevol d'aquests casos, sempre anam a parar allà mateix: pots consultar mitjans de les altres illes, però no existeix cap mitjà que t'informi de totes les illes, que ofereixi una informació de conjunt de les Illes Balears.

Un dels interrogants que em suscita la futura ràdio-televisió pública que impulsa el Govern de Matas, IB3, és si resoldrà aquesta manca d'un espai comunicatiu balear. Perquè el que pot passar és que, des d'un punt de vista informatiu, prioritzi les desconnexions insulars per damunt de la intercomunicació entre illes. És a dir, que la informació sobre Menorca només es vegi o se senti a Menorca, en desconnexió, i que jo, un menorquí que veuré IB3 a Palma, em quedi amb un pam de nas.

A veure, potser som jo qui no vaig bé: ens interessa, en realitat, tenir un espai comunicacional balear, o ja ens va bé així com estam? Ens va bé això de les desconnexions insulars, o voldríem tenir, des de cada illa, més i millor informació sobre el que passa a les altres illes? Ja ens va bé constatar la inexistència comunicacional de les Illes Balears, o consideram que això és una mancança que s'hauria de superar? Més a fons: en tenim prou que les Illes Balears siguin una unitat administrativa, una comunitat autònoma espanyola amb més o menys personalitat, o volem ser alguna cosa més?

Miquel Àngel Maria, professor

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris