cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Una escola catalana a Madrid?

M'ha cridat l'atenció una notícia que he llegit al diari electrònic Vilaweb. Es tracta de l'obertura de la primera escola bretona Diwan a París. El dos de setembre passat va començar el nou curs escolar a França. Un dels fets més singulars d'aquesta tornada a les aules ha estat la posada en marxa de la primera escola en llengua bretona a París. El quarantè centre de la xarxa Diwan (l'equivalent de les Bressoles nord-catalanes i les Calandretes occitanes), el primer fora de la Bretanya, és instal·lat a prop de Montparnasse, el barri on es concentra la majoria de la comunitat bretona a París, i compta amb quinze alumnes i un professor. L'escola és fruit, com la majoria de centres Diwan oberts a la Bretanya, de la insistència i l'esforç de grups de pares, i ha rebut el suport financer d'empreses bretones com Glon-Sanders i Coopagri. El Ministeri d'Educació francès i el Municipi de París no han aportat cap subvenció a aquest centre escolar al·legant que és privat.

Acte seguit m'he demant si és possible anar a escola en català a Madrid. He posat fil a l'agulla i he engegat el Google per cercar-ne informació. La recerca ha estat, però, infructuosa. L'únic que he trobat ha estat que hi ha diversos centres, la majoria d'ells universitaris, on qui vol, pot aprendre català, però no he pogut constatar que hi hagi cap escola o institut on els infants i adolescents catalanoparlants que viven a la capital d'Espanya puguin seguir les classes en la seva llengua pròpia, ni que sigui amb un model bilingüe. Que no ho hagi trobat a internet no vol dir que no existesqui, però ho fa força improbable.

Diversos estudis mostren que hi ha a prop de cent mil catalanoparlants que viuen a Madrid, molts més, per exemple que els que habiten qualsevol municipi mallorquí llevat, és clar, de Palma. Així que, si l'oferta no existeix, no serà per manca de clients potencials. Com així, idò, ningú no l'ha creada? Desconec la resposta en aquesta pregunta, però m'agradaria coneixer-la.

Però aquest no és l'únic interrogant que em planteig, n'hi ha molts més: Si se n'hagués d'obrir una, qui ho hauria de fer? Hauria de ser una entitat privada com l'escola bretona de París, o haurien de ser les pròpies institucions polítiques les que ho haurien de fer? I si fos aquesta darrera l'opció triada, l'escola catalana de Madrid, hauria de dependre de l'Institut Ramon Llull? N'hi hauria d'haver tres, una de la Generalitat de Catalunya, una altra de la Generalitat Valenciana i una tercera del Govern de les Illes Balears, o serien capaces les tres institucions de posar-se d'acord per un pic en la vida per muntar l'escola conjuntament?

Si s'optàs pel model privat, trobaríem empreses d'aquí que es volguessin implicar en el sosteniment econòmic d'un centre d'aquestes característiques com sí passa a Bretanya? S'hi implicarien el nou govern espanyol de Rodríguez Zapatero i l'ajuntament de Madrid i li atorgarien subvencions públiques, o farien igual que el govern francès i l'ajuntament de París?

Són un munt de preguntes sense resposta, però no estaria malament que hi hagués qui les se començàs a plantejar. Tal vegada el resultat seria ben engrescador.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris