cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Actualitat cultural

DOS LLIBRES DE
POEMES
En molt poc temps, la col·lecció La Sínia d'El Tall ha tret a la llum dues noves aportacions poètiques ben interessants, corresponents als números 17 i 18 d'una col·lecció que al llarg d'aquest any ha publicat quatre llibres: Súcubes, d'Onofre Garcias Salas; Tacats de sang, de Joan Pomar Mir i ara, en poques setmanes de diferència, La lluna al llit, de Mercè Rojals Asencio i L'estació de les ombres, de Josep Lluís Aguiló. Aquesta col·lecció uneix en cada volum una veu poètica amb un artista plàstic, amb la intenció d'oferir un producte que es pugui llegir i es pugui mirar. D'aquesta manera, La lluna al llit de Mercè Rojals té l'atractiu d'anar acompanyat per les belles il·lustracions fetes per la germana de l'autora, la pintora Marga Rojals Asencio. Es tracta d'un volum singular, donat que la poetessa publica en llibre per primera vegada i la pintora, que duu molts anys treballant en silenci, és encara pràcticament desconeguda entre nosaltres. El llibre dóna notícia d'una manera de treballar la sensibilitat amb mà pausada de dues creadores. L'una es val de les paraules i l'altra, de les formes i els colors. Pel que fa a L'estació de les ombres, de Josep Lluís Aguiló, que es presenta acompanyat amb les il·lustracions de Miquel Llodrà, de gran força expressiva, confirma el nou to de veu poètica que ja vàrem saludar amb joia, fa uns pocs mesos, arran de la publicació de La biblioteca secreta. El manacorí Josep Lluís Aguiló també ha treballat llargs anys en silenci, de manera rigorosa, en profunditat. Bon coneixedor d'una ampla panoràmica lírica anglosaxona, la seva poesia aporta accents renovadors entre nosaltres. Na Fiona Campbelopina que són dues bones lectures per rematar aquest estiu inclement.

-Dins dos registres ben distints. Na Rojals Asencio aporta unes tonalitats líriques delicades, el tractament de la paraula com si fos una bolla de cristall de Murano o de Moravia. I n'Aguiló aprofundeix el camí que ha madurat llargament de poesia del coneixement.

-Crec que és exactament com dius. Veus diverses i totes dues valuoses.

LLEGAT JUEU
Demà, diumenge, el benemèrit grup que reivindica el llegat jueu de l'illa i del Mediterrani, ha organitzat una moguda que té alguna cosa d'espectacular. Na Fiona diu que no faltarà a la cita, en eCasal Weyler del carrer de la Pau, on la festa comença a partir de les 19'30 de la tarda.

-Celebren la V Jornada Europea de la Cultura Jueva -m'explica-, amb un programa que resulta atractiu per més d'un concepte.

-I de què va, la cosa?
-Començaran amb una mostra de llibres sobre Maimònides, donat que el 2004 coincideix amb el 800 aniversari de la seva mort. Aquest important filòsof jueu, d'arrels aristotèliques, va néixer a Còrdova el 1135 i va morir a Egipte el 1204. Enguany, per tant, es celebra el seu centenari.

-I què més hi haurà?
-La projecció d'un interessant documental, El último sefardí, de M. A. Nieto i la sorpresa d'una degustació gastronòmica de cuina sefardí.

-Amb un programa com aquest crec que no hi puc faltar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris