muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
18°

El futbol base i la glòria del gol

Sr. director:
El futbol base, sense cap dubte, és el gresol on es forgen els nous valors de la pedrera mallorquina. Però, incomprensiblement, tothom dóna el màxim valor, la millor glòria i la màxima popularitat al jugador que marca els gols. És cert que marcar gols té el seu mèrit. Sens dubte. Però també és molt cert que el mateix mèrit, almenys, tenen els altres jugadors que integren l'equip, on desenvolupen comeses diferents: porter, defenses, mitjos i davanters que posen l'esfèrica a l'abast dels peus de l'autor material del gol. Marcar gol és molt vistós. Enardeix els espectadors. I els crits de joia sempre (o gairebé sempre) van directes cap al palmarès del golejador, encara que només hagi empès la pilota dins la porteria contrària.

És injust, crec, que el mèrit i la fama vagin per a aquests noms futbolístics mallorquins que marquen els gols. Potser no té mèrit el fet d'aturar gols cantats per part del porter, com si de l'exbarcelonista Ramallets (que va jugar en el Mallorca) es tractàs? Potser no té mèrit parar els avanços de la davantera contrària, per part dels jugadors que defensen la seva porteria de manera titànica? Potser no té mèrit que els centrecampistes dominin el camp de joc? Per tant, deman el màxim respecte per a tots els jugadors, tant per als que marquen els gols com per als que, amb la seva tasca sacrificada, seguint les instruccions dels seus entrenadors, fan factible que el seu equip marqui gols. Allò important, allò realment important, és la tasca d'equip, la tasca solidària i homogènia de tots. No tan sols dels jugadors, tant si són golejadors com no, sinó dels aficionats que, pens, haurien de ser més equànimes, més justs, a l'hora d'enaltir, amb desmesura, algú determinat.

En definitiva, suggeresc una profunda reflexió de tots els que són immersos en el món del futbol base.

Ha d'acabar-se, d'una vegada per totes, aquesta incoherent teoria que un golejador és un déu quan fica un gol, encara que n'hagi fallat mil, i a un porter o a un defensa o a un centrecampista s'intenti crucificar-lo pel fet d'haver comès un error entre mil.

Si volem que el futbol base a Mallorca prosperi i tots els al·lots psicològicament se sentin orgullosos del seu rendiment, els hem de donar a tots l'honor i l'aplaudiment que es mereixen. Que no ens encegui, simplement, el miratge momentani del gol. Aquest gol que, òbviament, és obra de tots onze.

José Antonio García Vázquez, (pare d'un jugador del Cide aleví).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris