nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Els darrers mots del credo

Gràcies a tothom pel suport, les idees i les ganes que la fira del Born no desaparegui. Fins i tot, gràcies a aquells que ho critiquen tot tot l'any i que ara plorinyen davant la possibilitat que, com a Barcelona, es declari obsoleta la Fira del Llibre de Ciutat. Després de les declaracions dels diferents grups polítics de l'oposició, de l'equip de desgovern de l'Ajuntament i d'altres col·lectius que hi han dit la seva, a títol personal, trob interessant fer un parell d'observacions al respecte.

El passat mes de juny i quasi tot d'una de clausurar la passada fira, el Gremi de Llibreters es reuní i es van intercanviar opinions, es varen fer propostes per part dels més veterans i també dels més novells. Que la Fira necessita canvis rotunds en el seu plantejament, ja quasi ningú ho qüestiona. Ara bé, que surti al debat públic la seva futura ubicació és només fruit del deixar fer als que ens cobren els impostos (que per cert administren malament), només per ser els que remenen les cireres. Que Cort abusa de l'ús exagerat del Born per a firetes de tota casta és també una veritat que deu afectar no només els comerciants sinó també els vianants i ciutadans que, al cap i a la fi, compten amb pocs dies a l'any per gaudir d'aquest gran espai arbrat que ens queda.

Que vulguin fer pagar tanta incompetència als de sempre, no és res de nou. Antònia Vicens, presidenta de l'AELC, declarava a aquest diari el passat 16 de juliol que «Palma no es pot permetre la pèrdua de la fira del llibre», però és que a Palma quasi no queda res dempeus. Després del que s'ha perdut no ens hauria de fer res això, si no fos perquè és una autèntica provocació. Resulta que el dia de Sant Jordi, festa del llibre i la rosa, de l'autor que omple les parades i del llibreter que posa de gust la feina, en la passada edició i davant de l'amenaça de pluja, una setmana abans ens reunírem per organitzar el dia. Davant de la imminent pluja obrírem la jornada sense cap garantia de poder aixoplugar-nos sota les arcades de la plaça Major si arribava el moment de l'aiguat. Sembla que no tenim permís, el perill de denúncia per part d'alguns locals de la plaça és real si ho feim, malgrat sigui la situació límit d'un cop a l'any. A un servidor no li agradaria presenciar que es fes malbé el producte de cap altre comerciant per poc que tingués a veure amb el seu, però sembla que aquest petit i fotut país és així de rar. Així i tot, tornant a la Fira, sembla que aquesta és una irregularitat més del poder que ens «governa». Davant de l'allau de bajanades o de projectes per cobrir l'expedient, sembla que la nosa sempre la fan els llibres. Si a la senyora Cirer li preocupa tant l'opinió dels botiguers més exigents, que s'apliqui primer amb les merdes que omplen els carrers, les interminables i vergonyoses obres arreu. Llevi l'ora dels cotxes les tardes d'estiu i els dissabtes al matí i coordini bé l'ús que es fa d'un espai tan hermós com és el Born de Palma. I als senyors i senyores de l'oposició: gràcies pel seu interès, però nosaltres repartirem les flors.

Àlex Volney, escriptor i llibreter. Membre del Gremi de Llibreters de Mallorca

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris