algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El patrimoni marítim

Que ens trobam en una societat contradictòria en molts d'aspectes i escassament arrelada en les seva tradició ho demostra, per exemple, la inexistència d'un museu marítim que reculli la història i el coneixement mariner del nostre país. La riquesa de les Balears sempre ha passat pel mar. Fins i tot ara, en el regnat dels jets aeris, el gruix de les mercaderies continua entrant pels ports. El mercat nàutic es troba en forta expansió, i la pressió per construir ports esportius creix de dia rere dia. I, tanmateix, sembla com si la reivindicació del patrimoni marítim vingués d'uns quants romàntics i nostàlgics de la navegació a vela.

Les institucions públiques i també la ciutadania, en general, en som responsables, d'aquesta deixadesa. Les primeres han contemplat impassibles com es tudava un patrimoni irreemplaçable o, encara pitjor, han participat en la seva destrucció, com és el cas del pailebot Nuevo Corazón, dinamitat a la badia de Palma. També és cert que hi ha algunes excepcions, com l'adquisició i la restauració de la barca de bou La Balear pel Consell de Mallorca. Però gaire poc més.

La ciutadania tampoc no s'ha deixat sentir amb la força suficient. El món mariner no ha sabut reivindicar el seu passat, i la indústria nàutica mai no s'ha preocupat de l'excel·lència històrica de la seva activitat. És ben cert que s'han constituït associacions per defensar el patrimoni marítim i per reivindicar-ne un museu temàtic, lligant-lo a activitats didàctiques o complementàries. Però els projectes no s'han arribat a concretar per manca de voluntat política i per absència de pressuposts.

Comença a ser hora que això canviï. Consideram que el Govern balear ha d'impulsar la construcció d'un museu marítim, i l'hauria de finançar gravant els grans iots d'esbarjo que s'amarren als nostres ports. Seria de justícia que aquells que més tenen i més gaudeixen de la mar dediquin una petita part al seu coneixement. També seria interessant sumar en aquest esforç l'Autoritat Portuària, just sigui pels rèdits que obté per la seva activitat a les Balears. Amb decisió política i amb una mica d'imaginació es pot fer molt per recuperar i per sistematitzar la nostra història marinera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris