nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

INSTANTÀNIA Collar verd i plata de Ta'izz

La llarga tradició de la joieria iemenita, deguda a la gran quantitat de jueus que habitaren al país, també es fa evident a algunes botigues de Ta'izz. Allà, dins el bigarrat basar que comença quan just s'ha traspassat Bab al-Kabir, tot un seguit de botigues s'omplen de joies, de plata i pedres semiprecioses, fetes de manera molt artesana, però que presenten un encant rudimentari fora de tota indiferència. La plata no és de primera qualitat, i vés a saber d'on vénen les pedres! Però, deia, el resultat sempre és molt acceptable.

Al llibre The History of Beads, de Lois Sherr Dubin (Thames and Hudson, 1995), es fa un repàs a la joieria popular. Des d'Egipte fins a Nord-amèrica. Amb bones fotografies en color és possible conèixer de prop tot un seguit de peces de creadors anònims sorgides segons la demanda i la disponibilitat dels materials, però que al final han arribat a formar tot un estil de joieria popular identificativa de cada zona o país. I també a vegades han viatjat, perquè unes boles de plata com les que al llibre es cataloguen i daten elaborades a Iemen de principis del segle XX, no fa massa temps es trobaven a una botiga d'Amman. Com reconvertides en jordanes.

Les joies, com les jambies (els punyals curvats que, a manera de símbol fàl·lic i defensiu, porten al cinturó tots els homes iemenites) es troben arreu del país. Bellesa i lluita. A vegades el lloc de venda és com una finestra que s'obri per la part del carrer. No té més de dos o tres pams de fons i la mercaderia es reparteix entre paret i portes. Aquest no és el cas del collar de pedres verdes i boles de plata vella, trobat dins el laberint del basar de Ta'izz: allà hi havia gènere per carregar un camió. Tot, des de les jambies amb el mànec de plata repussada fins als penjolls de plata, corall i pedres, aguantava una capa de pols que no deixava veure clar quina era la seva antiguitat. Al primer cop d'ull ja es veia ben clar que el collar de pedres verdes i boles de plata vella volia sortir del país. I no li fou gens difícil aconseguir-ho.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris