algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Sobre el canvi de govern a Artà

Durant els darrers dies, han aparegut a la premsa articles de Miquel Payeras, Sebastià Verd i Miquel Pastor (tots tres amics apreciats i llegits) sobre la crisi municipal i el canvi de govern a Artà. Una resposta conjunta a tres escrits diferents pot resultar inadequada. Cal advertir, per tant, que no tot el que diu aquesta carta pot ser aplicat a tots tres escrits. Tanmateix, els tres articles, amb diferent accent i èmfasi, coincideixen en dos elements valoratius: l'especial responsabilitat atribuïda al regidor d'EU-EV en la crisi, i el benefici obtingut pel PP. Davant tot això, voldríem fer alguns comentaris que serveixin per a una lectura dels fets més detinguda i reflexiva.

1. Per què el regidor d'EU-EV és el màxim culpable de la situació d'ingovernabilitat creada? A Artà hi ha quatre grups municipals amb tres regidors: qualsevol combinació de tres d'aquests grups dóna lloc a una majoria absoluta. Els Independents d'Artà (IA) podrien haver arribat a pactes amb PP-UM, PP-PSOE o UM-PSOE, sense que l'únic regidor d'EU-EV ho hagués pogut evitar.

2. Una dosi d'autocrítica sempre és recomanable. Els IA han patit un important descens de vots i no resulta creïble que la causa sigui la tasca d'oposició del regidor d'EU-EV.

3. No es pot viure de la fama d'haver governat un ajuntament de manera comparativament proteccionista. Cal felicitar l'Ajuntament d'Artà pels seus posicionaments proteccionistes (sa Canova, parc natural etc.), però no se'n pot fer un escut davant la crítica o la dissensió.

4. Realment surt beneficiat el PP d'aquesta crisi? El PP ha passat de fer d'oposició a un govern en minoria a fer d'oposició d'un govern amb majoria: ha perdut marge polític.

5. A l'hora d'acusar EU-EV d'afavorir el PP, cal recordar que IA és l'únic grup que ha governat amb el PP: res a dir, però que no s'usi després el PP com a arma. A més, el PP governaria ara a Artà si UM, PSOE i EU-EV no haguessin arribat a un acord, després de la negativa dels IA a negociar amb EU-EV i al seu rebuig a un pacte (ja gairebé fet) amb UM i PSOE.

6. El regidor d'EU-EV ha mostrat la seva voluntat d'arribar a acords d'esquerra. Ho va demostrar donant el seu vot a la batlessa Margalida Tous a acomeçament de legislatura i amb la seva preferència declarada per un pacte amb IA i PSOE.

7. El regidor d'EU-EV també ha mostrat la seva capacitat d'arribar a acords i de contribuir a la governabilitat en l'elecció del nou batle. Ho ha fet sense demanar cap contrapartida en termes de remuneració i promovent un pacte en què estan detallats els acords i els desacords programàtics, per fer compatibles l'estabilitat amb l'expressió de la pluralitat.

Marilena Tugores, M. Àngel Llauger.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris