nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Guarir-se dins l'arena de Dakrur

Amb la calor de l'estiu, les dunes que es mouen prop del gebel Dakrur, a l'oasi de Siwa, arriben a una temperatura considerable. No és rar el cas en què, quan un hi camina descalç, senti com es crema la planta dels peus. Durant aquests mesos de juliol, agost, setembre... als voltants de la muntanyeta de Dakrur -un bell mirador sobre la verda mar de palmeres que arriba fins a l'infinit- s'hi desenvolupa una activitat que té a veure amb el guariment de persones que pateixen malalties relacionades amb la pell i els ossos. Ells fan, el turisme terapèutic d'Egipte.

A l'estiu s'omple d'activitat el poblet format per cases de fang i pilots de calç. Es troba un hotel, molt ben situat a la falda del turó, i un altre establiment d'hostes més prop de l'arena. També hi ha «particulars» que tenen la seva casa preparada per rebre gent que es desplaça fins a Siwa en un intent de, un cop passat l'estiu, sentir-se alleugerit de les seves xacres: reuma, malures a la pell... Són llocs d'arquitectura i parament «minimalista» on, amb tan sols una porxada amb catifes, mantes i coixins disposats a terra, tenen gent allotjada que cada dia es sotmet a les teràpies que han donat fama a l'indret.

Es fan clots dins l'arena calenta i, allà, els malalts hi són enterrats un temps determinat per uns «especialistes» locals. Només el cap del pacient queda fora de l'arena. Quan el sol pitja més els fan ombra amb un mocador estirat amb quatre canyes. Prop hi ha alguna tenda de campanya que servirà, si no es va a casa o a l'hotel, per rebre un massatge amb una bona untada d'oli d'oliva. I un te. Llavors arriba el descans, estar estirats a l'ombra contemplant com passa el temps. La vida senzilla a Dakrur torna els bons temps als seus ossos i la lluminositat perduda a la seva pell. Hi ha gent de Marsa Matruh, d'Alexandria, d'El Caire.. i, a vegades, algun foraster que, atret per la publicitat que s'ha arribat a escampar, fa el llarg trajecte en un últim intent de millora. Durant uns mesos, una casa sí i a l'altra no, a Dakrur tenen preparada l'estora i el platet amb oli d'oliva.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris