muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
12°

Temps d'estafes

En aquests moments en què el lliure mercat afavoreix els adinerats i enfonsa en la misèria els més necessitats; en aquests dies en què els que comanden es dediquen a fer propaganda de les coses que no fan, de les decisions que no prenen, dels fets que mai no es realitzaran; en aquest temps en què els polítics es dediquen a prometre tot el que després no compliran; en aquesta època en què massa persones intenten guanyar molts de doblers sense fer feina o enganyant tots els qui es posin per davant, és aquest un temps d'estafes de tota casta, i totes es dediquen d'una manera o altra a buidar les butxaques dels ciutadans i ciutadanes. Aquí en teniu una tal com va ocórrer i que us podria passar qualsevol dia:

Era un horabaixa de primavera, va sonar el telèfon a un habitatge i una dona el va despenjar, una veu femenina espavilada va demanar pel seu home, dient el nom i llinatges. Segurament degué tenir «sort», perquè no hi era, llavors va explicar que quan arribàs, havia de telefonar al 807414517, perquè tenien un paquet per a ell. Devers les vuit del vespre va arribar l'home a qui la seva dona li va demanar si tenia algun enviament pendent. No se'n recordava i per això va telefonar al nombre de telèfon indicat anteriorment. Una veu femenina ben ensinistrada, la mateixa que havia telefonat anteriorment o no, va rebre la trucada i va començar a alentir la conversa i les decisions. Davant la pregunta de l'interlocutor sobre quin paquet és el que tenien per a ell, va començar a demanar dades i més dades, i li va dir que esperàs un moment, perquè esbrinaria de quin paquet es tractava. Així va aconseguir que passassin devers cinc minuts. Va informar al futur estafat que tenien un paquet de sis litres d'oli d'una empresa de Jaén, que llançava un nou producte al mercat i que de forma aleatòria havien seleccionat 100 persones d'aquesta població per fer propaganda, i que a ell li havia correspost ser un dels afortunats, per tant, va passar a comprovar les dades de la persona en qüestió, va demanar-li quan li anava millor que passassin, a quina hora, i també li va demanar quin oli és el que li agradava més. En aquells moments ja havien passat uns deu minuts i la persona en qüestió ja tenia la mosca darrere l'orella i li va protestar a la seva interlocutora dient-li que li estava prenent el pèl, que el que volia era entretenir-lo per fer-li pagar una cridada telefònica llarga (la víctima se n'havia adonat de l'estafa), però la dona ben entrenada, amb molta serenitat li va dir que ja que havia tengut tanta paciència, també li enviarien un producte que només regalaven als millors clients i li va exposar que consistia en una canastra que tenia una sèrie de productes variats, i li va demanar quins li agradaven més. Finalment, li va dir que per deixar enllestit l'enviament, el posaria en contacte amb una altra persona de l'empresa, perquè li facilitàs les dades corresponents. Quan la persona estafada es va trobar amb la línia muda i sabia ben cert que l'havien estafat, va penjar, i es va posar a esperar que li telefonassin si era cert el que havien assegurat, o es va dedicar a esperar rebre les botelles de la promoció. Com és natural, cap de les dues coses varen ocórrer.

El que va arribar a mitjan mes de maig va ser la factura de telèfon que li indicava que l'empresa que estava darrera aquella telefonada era el proveïdor O/LA82025644, que tenia contractat el servei de telecomunicacions a través de COMUNITEL i que dia 13 d'abril d'enguany, a les 20 hores i 12 minuts havia rebut la trucada que havia durat 16 minuts i 56 segons, i que costava 14,7564 euros. Si aquesta persona no se n'hagués adonat l'haguessin tengut més de mitja hora al telèfon i li haguessin estafat prop de cinc mil de les enyorades pessetes. Cada persona d'aquesta empresa estafa al voltant de 60 euros per hora. Això és una empresa d'estafadors i estafadores professionals. Estam exposats que qualsevol dia d'aquests soni el telèfon i... no sapiguem què hem de fer.

Joan Lladonet, pedagog

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris