algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

Discriminació

Tot seria més fàcil si la terreta nostrada no mostràs, al llarg del seu procés, una panoràmica històrica esfereïdora de racismes, classismes i racismes. Però amb els antecedents sabuts i demostrables, és obligat contemplar la protesta dels col·lectius i associacions d'immigrants com un malestar més dels molts que hem hagut de veure prop de nosaltres, cofois i cara alta d'anar fent mentre d'altres es foten. Ara resulta que l'accés al descompte per trajectes aeris o marítims, interinsulars o amb la Península, legislat pel Govern central, no inclou els ciutadans extracomunitaris. Gent legalitzada, empadronada com els altres, amb permís de treball i residència i tal. Homes i dones procedents de distints punts de Sud-amèrica i Àfrica, sobretot, que treballen aquí i són, en general, la mà d'obra barata que ja només es troba a terres de colonització de segon grau. Els països que, després de l'alliberament colonial, ara tenen al damunt una segona onada d'ocupació imperialista mitjançant les inversions de capital estranger. I ja els tenim aquí, mal pagats, arraconats en extraradis que conformen guetos, ciutadans de segon ordre i, per si fos poc, ja que guanyen menys que els altres, que paguin més pels viatges que hagin de fer. Tot això s'ha de revisar de dalt a baix i si calen pressions i mesures de suport i ajut, els mallorquins i residents d'altres punts d'Espanya ara hem d'estar amb ells. N'Aquil·les, amb el seu noble cor immaculat de 20 anys, diu que el poble mallorquí té ara una avinentesa per fer la catarsi col·lectiva de totes les nostres injustícies del passat.

--Crec que hem canviat, els mallorquins, diu. Malauradament, no ha estat el resultat d'un procés d'autocrítica ni d'haver passat a tenir més solidaritat amb els que pateixen injustícies.

-No, més aviat ha estat la conseqüència d'una circulació de capitals i d'idees, que ha transformat estructures de pensament arrelades al món antic agrari per apropar-les a un pensament modern i una forma de vida contemporània.

-Idò aconseguir la igualtat dels immigrants extracomunitaris va en aquesta direcció. Bona oportunitat per demostrar que civilitzat vol dir solidari.

l l l

ETA I MALLORCA
-Com tampoc ningú no diu res de la broma pesada dels etarres, que inclou Balears en la treva «concedida» a Catalunya.

-I mira que si això ho hem d'agrair a Pimpinela Escarlata, ja anam ben servits.

-Perill n'hi havia, no et pensis. Quan el 1991 explotaren dos cotxes bomba a Palma, de fet eren dos petards casolans, sense arribar a fer sang, ja vaig deixar escrit a part o banda: «Sigui qui sigui l'autor, sembla advertir la Corona -ara al lloc d'estiueig de la família reial- i amenaçar l'afluència turística. El boicot o el xantatge ha aconseguit grans titulars a la premsa anglesa i alemanya. Un baló d'oxigen per als terroristes».

-I el 1996 tenien el rei en el punt de mira... L'estructura defensiva no era bona.

l l l

FRIDA
-Mèxic ha celebrat com cal el 50è aniversari de la mort de Frida Kahlo.

-Jo esper amb candeletes el llibre Frida íntima, d'Isolda Pinedo Kahlo, la seva neboda. Aporta nova informació sobre la relació de la pintora amb Diego Rivera.

-Si em criden per anar a la Fira de Guadalajara, te'n duré un exemplar.

-Tan cert és que no hi aniràs com que el sol només surt per on li rota.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris