algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
12°

Siurells

Amb el sol alt i calent, xafogós, la plaça Major esdevé una mena d'infern domèstic per a la bona gent que va i ve, suada i nerviosa, nostàlgica de temps menys rigorosos, d'una ciutat que estava feta a la mesura de l'home, d'un país vertebrat. Cadascú envesteix el problema a la seva manera, i avui «El Xoco» s'ha presentat amb una segona edició de luxe, de 1907, del darrer llibre de Rubén Darío, Cantos de vida y esperanza. I per provar de fer el matí afable, recita uns versos del poema final del llibre:

«Dichoso el árbol que es apenas sensitivo, / Y más la piedra dura porque esa ya no siente, / Pues no hay dolor más grande que el dolor de ser vivo, / Ni mayor pesadumbre que la vida consciente».

S'ha aixecat poètic i filosòfic, avui, el contertulià. Un grup d'estudiants que han començat les vacances, ara creuen la plaça amb un crit corejat que sembla sorgit del mateix poema: «'No sabemos a dónde vamos ni de dónde venimos!» Tot plegat, em porta a la reflexió subjectiva motivada per aquesta canícula, que serà llarga. I la veritat és que quan fot tanta calor, amb molt de gust acceptaria un encanteri que em transformàs en siurell amb els quatre colors mironians (verd, groc, vermell i blau), dels que ja només es fan per encàrrec. M'estaria tranquil·let i quiet al lloc on em posassin, faria goig als ulls que volguessin mirar-me i, sobretot, no em suarien les mans, el coll ni les aixelles. La glòria!

QUÈ LLEGIM?
En Macari avui es mostra preocupat pel deficient nivell de lectura a Sefarad. La situació mai no ha estat bona, entre nosaltres, encara que qualitativament la cosa ha millorat. Li faig notar que un diari seriós i ben fet és el líder de vendes i l'any passat assolí superar els quatre-cents quaranta mil exemplars diaris.

-Sí em respon, El País de Madrid té un lideratge indiscutible. Però en aquest mateix període que contemplam, el major creixement percentual l'ha tengut el diari esportiu As, que ha passat a superar els dos-cents mil exemplars, amb un increment espectacular del 13'2%.

-El futbol és encara la passió nacional per excel·lència. Perquè has de pensar i creure que Marca, dedicat a les mateixes qüestions esportives, ocupa el segon lloc en el ranking, amb un tiratge mig de 390.676 exemplars.

-Ben curiós que superi amb escreix diaris dels que fan renou, com El Mundo, Abc, La Vanguardia, El Periódico de Catalunya i La Razón.

-Tot plegat convida a pensar que el futbol, i l'esport en general, és una passió col·lectiva que obscureix totes les altres passions, començant per la política.

LLAGOSTA
Donat que de moment no podrem menjar raons, que encara es troben protegits pel temps de veda, ens plantejam la qüestió de la llagosta, que l'any passat estava a uns preus prohibitius.

-Aquest any ha baixat -m'informa «El Xoco». Pensa que anava a 80 euros el quilo i ara la trobes a 52.

-En el Carib ens l'oferiren a uns preus molt més baixos, però no era tan gustosa com la nostra, ni prop fer-hi.

-Natural. Amb aquesta espècie caribenya passa un poc com amb la llagosta africana, Palinurus mauritanicus, posats a dir-ho amb llenguatge científic.

-Ben clar ho tenim, nosaltres, que la millor és la nostra, ePalinurus vulgaris. Especialment la que es pesca entre Cala Ratjada i Ciutadella de Menorca. Un deu!

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris