algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
17°

Glaçons i daus de gel

També pot succeir que, de vegades, assegut a la barra d'un bar, un no tengui delit d'aixecar-se i anar fins al lavabo a rentar-se les mans. Aleshores el més aconsellable és acostar-se amb dissimul al recipient on els caves i xampanys estan refredant-se i agafar un glaç. Tenir-lo una bona estona dins les mans, mentre es dissol en un cendrer, aixugar-se palmes i dits amb un tovalló de paper i pensar que altre temps la mare ens enviava a comprar gel comú i gel transparent, segons que hagués d'entrar o no dins el pitxer d'aigua. Però bé, això de la canícula, cadascú s'ho munta a la seva manera. N'hi ha que fins i tot reneguen de l'aire condicionat dins el pis, que és una font de costipats estiuencs, salats i mals d'emprendre. I n'hi ha que aprofiten aquest temps inconstitucional per llegir. «El Xoco» és d'aquests i em diu que Bernardo Atxaga, el gran escriptor basc de nom reaJoseba Irazu, ha fet unes declaracions interessants al diari Deia, reproduïdes en el butlletí informatiu de CEDRO (Centre Espanyol de Drets Reprogràfics).

-Sempre m'ha interessat el sentit comú d'aquest escriptor, veritable icona de la seva cultura d'ençà que publicà aquelObabakoak, un primer llibre que li valgué el premi Nacional de Literatura, el premi de la Crítica i el premi Euskadi.

-És un gran escriptor. I sense deixar d'estar arrelat a les seves conviccions de país, llengua i cultura, escriu indistintament en castellà i en euskera.

-Aquí es veu que posam el sedàs més fi. Qui transigeixi amb el bilingüisme, sit anatema.

-En tot cas, el sentit comú d'Atxaga, tampoc no es correspon amb les actituds nostrades. -Diu que els escriptors no viuen de l'aire i que les idees valen molt.

-Jo també ho crec. Els que no ho han cregut mai són els polítics, tant els de dretes com els d'esquerres.

-Es refereix, és clar, al dret de préstec de la seva obra. Ell considera amb coneixement de causa el maltracte sistemàtic del qual és objecte l'escriptor i el cas omís que es fa dels seus drets d'autor.

I, naturalment, essent l'escriptor basc més venut, se sent afectat per l'actitud mantinguda per Espanya, que ha ocasionat una obertura de procediment per part de la Comissió Europea.

GUILLEM PUERTO
-El bon amic manacorí Guillem Puerto ha tornat de Polònia per passar les vacances d'estiu a Mallorca.

-Talment ho ha fet el diplomàtic Jaume Segura, de sa Pobla, actualment secretari d'Ambaixada a Jamaica.

-En Guillem Puerto és actualment Director de l'Oficina de Turisme d'Espanya a Varsòvia.

-Tant l'un com l'altre són una mena de mallorquins que han arribat molt enfora i veuen les coses amb una equanimitat que, sense sortir de l'illa, sovint és difícil.

-Avui a les vuit del vespre, en Guillem presenta un llibre en el Casal Solleric.

-De qui?
-De Macu Armisén, una escriptora de Saragossa que ha publicat la seva primera novel·la, titulada Semáforos en rojo.

-Un títol suggerent per més d'un concepte. No hi faltaré.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris