muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Llengua de xapapot

Machuca, una pel·lícula xilena que narra els dies i retrata la societat que envoltaven el fatídic 11 de setembre de 1973, dia del cop d'Estat del General Pinochet. Centrada en la mirada de dos nins, un de casa bona i un de suburbi pobre, conta la història dels dies que acabaren amb el President Salvador Allende i, amb ell, la democràcia i la possibilitat de justícia social. A la pel·lícula es reconeix una societat alta i mitjana, còmplice dels militars, que tria la comoditat capitalista centrada en el que aquí coneixem tan bé: un individualisme ferotge i competitiu per aconseguir més doblers o més béns materials que els altres, no importa qui o què caigui pel camí. La confusió moral que generen els opressors es veu una vegada més recolzada per una església al costat dels poderosos per a major glòria de Déu.

La inconsciència que permet que un poble no es mobilitzi contra les agressions al progrés col·lectiu humà, té a la nostra terra un rerefons especialment trist i decebedor a les urnes, aquestes encara acaben fent vencedors els botxins. Quan més falta fa ajudar a la recuperació de la pròpia identitat o a la protecció del territori, local i global, més poder es dóna als garants del capitalisme més ferotge.

Diumenge, 27 de juny de 2004, Campanet. Tall de carretera pels contraris a les autopistes. Un xofer de cotxe de marca increpa els lluitadors. Li farem perdre deu minuts per amollar la barca, deu minuts abans que pugui abocar-se un vermut o del rendez-vous amb l'estimada. Qui sap, dubto però que aquesta persona ens hagués escridassat si s'hagués dirigit a una trobada d'excursionistes, a ajudar els seus fills a estudiar o si cercava l'ombra d'una figuera per a llegir un poema i fer la sesta. Llengua de xapapot com la de na Cabrer o la del mentider Jaume Matas que diu que vol negociar i mentre tant va a dos-cents per hora per tal de xapapotejar d'asfalt les nostres estimades Illes.

Joan Vicenç Lillo i Colomar. Alaró.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris